Törökbálint, Védõnõi Szolgálat

Hivatásunk Rólunk Tanácsadásaink,
elérhetõségünk, hasznos címek
Körzetek utca szerint Szülésre felkészítõ tanfolyamunk Galéria Demográfia

Beszéljük meg! Fórum
Fejés

1. Mikor van szükség fejésre?

Szoptatni kellemes, szívet melengeto dolog, a fejés legjobb esetben is csak rutinmunka. Éppen ezért csak akkor kezdjünk bele, s csak akkor szánjunk rá tömérdek idot, ha szükséges. Igény szerint szoptatott csecsemo esetében az elégséges tejtermelodésnek nem feltétele a rendszeres fejés. Ugyanígy, az elégtelen tejtermelésnek nem bizonyítéka, ha nem sikerül fejni, ez inkább a rossz technika, vagy a túl rövid ideig folytatott fejés következménye.

Leggyakrabban akkor van szükség rá, ha a kisbaba valamilyen oknál fogva gyenge, beteg, vagy kis súlyú a koraszülött, és nincs elég ereje a hatékony szopáshoz. Ez kivételes esetben idore született, egészséges csecsemovel is elofordulhat, ha a tej késon lövell be, és a súlyesése meghaladja a születési súly nyolc-tíz százalékát.

Előfordulhat, hogy az anya betegsége vagy munkába állása miatt válik lehetetlenné az egész napos szoptatás, ilyenkor is a rendszeres, következetés fejés segít áthidalni a külön töltött időszakot.

Ha az anyát megnyugtatja, hogy szoptatás után még fejni is tud, és tartalékolni szeretne, vagy másik kisbabának szánja a felesleget - ugyancsak érdemes próbálkozni.

Melyik a legjobb fejési módszer?

A válasz természetesen igen sokféle lehet. Kézi és eszközös fejéssel egyaránt remekül lehet boldogulni, s mellszívókból is többféle áll rendelkezésünkre. A hatékonyság nincs feltétlenül egyenes arányosságban a bonyolultsággal és az árral, ezért érdemes többféle módszert kipróbálni. A választásnál azonban néhány fontos szempontot tartsunk szem előtt:

Olyan mellszívót vásároljunk, melynek kifejezetten kényelmes a használata és egyáltalán nem okoz sem fájdalmat, sem sérülést.
A mellszívó teljesítményének megítélésekor az egy perc alatt elérhető ciklusok számát tekinthetjük mérvadónak. Egy ciklus a csecsemő szopási ciklusának megfelelően két szakaszból áll: szívás és elengedés. Az élettanihoz legközelebb állónak tekintett ciklusszám 48-60/perc. Ezt a teljesítményt azonban csak nagy automata mellszívók, például a Medela Lactina érik el. (Ez a készülék napi 160-180 Ft-ért kölcsönözhető).
A La Leche Liga tudományos tanácsadó testülete azokat a mellszívókat tartja hosszú távú használatra a leghatékonyabbnak, melyek automatikusak, tehát nem az anya szabályozza a ciklusok gyakoriságát, és amelyekben a ciklusok a csecsemo természetes szopását utánozzák. Jelentos idomegtakarítást érhetünk el a kétszívófejes modellek használatával. Ugyanakkor számos anya egészen egyszeru, olcsó, kézzel muködtetheto modellek segítségével is hónapokon keresztül sikeresen tud fejni. A fejésre fordítandó ido kevesebb lesz, ha már kialakult a kello gyakorlat és fejési rutin. Aki csak alkalomszeruen fej, ne számítson arra, hogy literszámra tud majd tejet produkálni, hiszen a kello gyakorlat és rendszeresség különösen fontos.
Előnyös, ha fejés közben minél gyakoribb, szopást utánzó inger éri a mellet. A legújabb modellek némelyikében a szívótölcsérbe helyezett, masszírozó hatású szilikonpárnás betéttel érik ezt el.
A tisztíthatóság is fontos szempont, hiszen a tej csíramentessége és a mellfertőzések elkerülése végett tökéletes tisztaságra kell törekednünk.
Vásárláskor győződjünk meg róla, hogy a készülékhez tartozik-e részletes használati és összeszerelési útmutató. Tudakoljuk meg azt is, mennyi időre szól a garancia.

Az eredményes fejés titkai

Rendszeresen, lehetőleg mindig ugyanakkor, naponta legalább hatszor fejni kell a tejtermelés fenntartása és fokozása érdekében, ha a baba nem szopik.
A fejést az első napon legalább húsz, legfeljebb harminc percig folytassuk minden alkalommal. A kívánt tejmennyiség eléréséig minden alkalommal írjuk fel pontosan, mennyit sikerült fejni.
Második naptól addig folytassuk a fejést egy-egy alkalommal, amíg az előző nap ugyanakkor fejt mennyiségnél legalább valamicskével, ideális esetben tíz grammal többet tudtunk fejni. Ezt a módszert addig folytatjuk, amíg a kívánt tejmennyiséget elértük, attól kezdve a 2. pont irányadó.
Fejés közben váltogassuk a melleket többször is, ha nehezen vagy lassan jön a tej.
A fejés akkor igazán eredményes, ha sikerül kiváltani a tejleadó reflexet, amitől sugárban folyni kezd a tej. Lazítással, meleg borogatással, majdnem forró zuhannyal segíthetjük a tej ürülését.
Két-három hétig is eltarthat, amíg sikerül a jó módszert és a hatékony fejést elsajátítani, ezért a kitartás, a türelem, és a szigorú rendszeresség elengedhetetlenül fontos!
A leadott vagy befagyasztott lefejt tejen mindig szerepeljen a fejés pontos ideje, és ha szükséges, akkor a kisbaba neve, akinek szánják.

Mellszívó eszközök és készülékek

- R-med plasztik mellszívó pumpa és Chicco ballonos mellszívó: Alkalmi használatra ajánljuk, lapos vagy befelé forduló bimbó kiemelésére is alkalmas.
- Pisze mellszívó: Az anya a vákuumot szájjal, szívással alakítja ki. Alkalmi használatra ajánljuk, lapos, vagy befelé forduló bimbó kiemelésére is alkalmas.
- Csöpi mellszívó: Az anya a vákuumot szájjal, szívással alakítja ki, a tej egy cumisüvegbe gyűlik. Alkalmi használatra ajánljuk, lapos, vagy befelé forduló bimbó kiemelésére is alkalmas.
- Avent Isis "vissza a munkába" készlet: A készlet egy kézi mellszívót tartalmaz, és mindazt, amire akkor van szükség, ha az anya rendszeresen távol van gyerekétől, és távolléte alatt fejéssel szeretné biztosítani a baba másnapi kosztját (hűtőtáska, cumisüvegek, jégakkuk). Az Avent Isis kézi mellszívó külön is megvásárolható.
- Chicco egykezes mellszívó: Könnyen kezelhető, tartozékait házon kívülre is magunkkal vihetjük. Szükség esetén szoptatás közben is lehet fejni vele.
- Chicco vákuumos mellszívó: Jól bevált, egyszerű, könnyen tisztítható szerkezet. Egyetlen meghibásodási lehetőség, hogy a tömítőgyűrű elöregedése miatt nem keletkezik vákuum. A gyártó szerencsére pótgyűrűt is biztosít a termékhez.
- Medela kézi mellszívó: Rövid távú használatra nagyon jó választás. Könnyen összeállítható, jól kezelhető készülék. A külön megvásárolható Medela Comfort szívófejjel érzékeny mell gyengéd fejéséhez is ajánlja a forgalmazó.
- Medela Mini Electric: Rendszeres fejéshez, otthon, de házon kívül is használható elemről és hálózatról egyaránt működtethető mellszívó. A szívási ciklusokat automatikusan biztosítja.
- Medela Electric Plus: A két szívófej egyidejű használatával a fejés ideje jelentősen lerövidül. Sokat segít, ha több tej termelésére szeretnénk serkenteni a szervezetet, vagy, ha az anya tartósan távol van kisbabájától. Hálózatról és elemmel is működik.
- Pump In Style: Kétfejes mellszívó készlet, megfelelő teljesítményű motorral. Koraszülöttnek tejet gyűjtő kismamáknak, vagy dolgozó anyák számára ideális. A mellszívó egy praktikus válltáskában található, a táska része egy jégakukkal ellátott hűtőrekesz.
- Chicco Automata: Elemről működtethető mellszívó, melyen a szívási ciklust egy gomb nyomogatásával szabályozhatjuk. Otthoni, és házon kívüli használatra egyaránt alkalmas.
- Pesztonka: A hálózatról működtethető automatikus mellszívó és orrszívó készülék otthoni használatra alkalmas. Rendszeres fejéshez is javasolja a gyártó.Az orrjárattisztító kiegészítőket is megtaláljuk a dobozban.
- Avent egyirányú rendszer: Az Avent mellszívókat a rendszerhez csatlakoztatva elérhetjük, hogy a lefejt tej egyenesen egy steril tasakba kerüljön, ezt lezárás után mélyhűtőben tárolhatjuk. Felengedés után az üvegtartóba csúsztatjuk a tejet - áttöltögetés nélkül, az eredeti zacskóból adhatjuk oda a babának.

Hogyan adjuk oda a lefejt tejet?

Lehetőleg úgy itassuk, hogy ez minél kevésbé zavarja meg szopáskészségét.

- Jó megoldás lehet a kiskanalazás, a pohárból itatás. Ilyenkor tartsuk a kisbabát minél függolegesebb helyzetben. Egyik kezünkkel a fejét támasszuk meg, másikkal a kiskanalat illetve poharat nyújtjuk. A muveletet úgy is végezhetjük, hogy a kisbabát a pelenkázóra fektetjük, majd felsotestét félig ülo helyzetbe emeljük. A másik lehetoség, hogy leülünk, egyik térdünket felhúzzuk, s a kisbabát az így keletkezo "öbölbe" ültetjük.

Hátránya: ha gyakorlatlan személy végzi, sok mellémegy. Türelemjáték, ezért annak nem való, aki minél hamarabb szeretne túlesni az etetésen.

- A másik lehetőség a Medela Soft Cup nevű eszköze. Ez speciális cumisüveg, melynek szopóka része a kiskanalazás és pohárból itatás előnyeit ötvözi egymással a hátrányok nélkül. Vagyis: a gumiszelep oldalirányú összenyomásával az üvegből a szopókába folyik a tej, épp csak annyi, amennyit átengedünk, s a kanálszerűen kialakított "fej"-ből úgy szürcsöli ki a kisbaba a pótlást. Mellé gyakorlatilag egy csepp sem megy, hiszen a szelep megakadályozza, hogy egyszerre túl sok kerüljön a fejbe.

Fejés az első héten

Mikor szükséges fejni?

A jól szopó, egészséges csecsemő édesanyjának nincs szüksége fejésre, de mégis lehetnek olyan helyzetek, amikor az anyatej fejése ajánlott. Ilyen például az emlő túltelődés, a kisbaba betegsége, anyatejgyűjtés saját használatra, vagy tejadományozás anyatejgyűjtő állomásnak.

A tejleadó reflex kiváltása

 Fejni lehet kézzel vagy géppel, ma már sok különféle fejőgép van forgalomban. A fejés a szoptatással szemben, mindig mesterséges folyamat, ezért fontos a tejleadó reflex kiváltása a fejés megkezdése előtt.

 Az első héten a fejés általában a kórházban történik nem kimondottan otthonos körülmények között, ezért fontos lenne a fejni szándékozó anya számára egy csendes, nyugodt hely, átmenő forgalom nélkül. A kisbaba közelsége fontos lenne, de ha nem lehet jelen, a fényképe is sokat segíthet. A segítőkész kórházi személyzet feladata a szorongás, a fájdalomtól való félelem csökkentése és az anyai önbizalom növelése. A mellre helyezett meleg borogatás vagy meleg zuhany használata elősegíti a tejleadó reflexet. Az emlő gyengéd masszírozása, vagy ütögetése is hasznos.

A hát masszírozása is választható a tejleadó reflex stimulálására

Kézi fejés

Mossunk kezet! A fejéshez steril vagy kifőzött tiszta edényt használjunk. A fent leírt módszerrel stimuláljuk a tejleadó reflexet. Helyezzük a hüvelykujjunkat a bimbóudvar felső szélére és a mutató és a többi ujjat a bimbóudvar alsó szélére. Ezután gyengéden nyomjuk a hüvelyk és mutatóujjat a mellkas fala felé. Majd közelítsük egymás felé a hüvelyk és mutatóujjat, -ekkor nyomunk rá a tejöblökre-, majd engedjük fel ujjainkat. Ezt a folyamatot ismételjük ritmusosan. A első percekben kevés tej csepeg, majd amikor a tejleadó reflex beindul a tej folydolgálni kezd. Az ujjakat forgassuk az emlőn, hogy minden része ürüljön. A fejés legalább 20 percig tartson!

A fejést - ha nem szopik a csecsemő - minden 3 órában meg kell ismételni. A koraszülöttet szült anya minél hamarabb kezdje el a fejést! Ha az anya koraszülött, vagy beteg kisbaba számára fej, fokozott tisztasági szabályokat kell betartani. (Mell lemosása, tiszta törölköző, tiszta melltartóbetét, naponta mosott melltartó stb.)


A lefejt anyatej tárolása

A lefejt anyatejet előzőleg fertőtlenített és lehűtött üvegedénybe vagy műanyag edénybe tegyük, egészséges újszülöttnél az anyatejfagyasztó zacskó is használható. A lefejt anyatejet rögtön tegyük hűtőszekrénybe. Plusz 4o Celsius hőmérsékleten 3 napig tárolható. A lefejt és lehűtött anyatejet - ha nem használjuk fel rögtön- helyezzük mínusz 18 fokos mélyhűtőbe, ahol koraszülött részére 3 hónapig, nem koraszülött részére 6 hónapig tárolható. A mélyhűtött anyatejet hűtőszekrényben lassan engedjük fel és vízfürdőben megmelegítve adjuk oda a kisbabának. Mikrohullámú sütőt a tej melegítéséhez ne használjunk. Az Anyatejgyűjtőből származó anyatej teljesen megbízható, a tejadó anyák sokféle szűrővizsgálaton esnek át. Ezután az összegyűjtött anyatejet pasztörizálják, melynek során minden esetleges kórokozó elpusztul, de az anyatej immunanyagainak kb. 1/3 része hatékony marad.

 
A csecsemő táplálása a lefejt anyatejjel

 
A cumisüveg használata megzavarhatja a csecsemő szopási képességét ezért a lefejt anyatejet ne cumisüvegből, hanem kis pohárból vagy kanálból adjuk. A kereskedelemben kaphatók babaetető pohárkák kifelé forduló széllel.

 A kisbabák nagyon ügyesen tudnak inni kis pohárból. A csecsemőt karunkra véve a poharat a nyelvére helyezzük és óvatosan megízleltetjük vele az anyatejet. Amikor a kisbaba lefetyelni kezd, vékony sugárban engedjük folyni a tejet. Soha ne öntsük a csecsemő szájába a tejet, nehogy félrenyeljen!

 

Körzeti munkánk, gondozási tervek
Óvodai munkánk
Iskolai munkánk
Hasznos cikkek, írások
Családok szociális juttatásairól