Törökbálint, Védõnõi Szolgálat

Hivatásunk Rólunk Tanácsadásaink,
elérhetõségünk, hasznos címek
Körzetek utca szerint Szülésre felkészítõ tanfolyamunk Galéria Demográfia

Beszéljük meg! Fórum
A fejtetvességről

A fejtetvesség előfordulása évről-évre visszatérő jelenség a gyermekközösségekben, iskolákban, elsősorban az általános iskolákban, de esetenként az óvodákban és a bölcsődékben is.
A fejtetű (Pediculus humanus capitis) 3-4 mm nagyságú rovar, amely színét a haj színének megfelelően változatja, ovális alakú petéit (a serkéket) erős cement  anyaggal szorosan a hajszálak tövéhez ragasztja. A legtöbb serke rendszerint a halánték és a tarkótájon található. A serke a hajszál növekedésével a hajas fejbőrtől eltávolodik, elhelyezkedéséből tehát a tetvesség időpontjára következtethetünk. A serkéből a tetvek 7-8 nap alatt kelnek ki. Általában egy-egy fejen – ha csak nem nagyon elhanyagolt- ritkán van 5-10 tetűnél több. Kizárólag az ember vérét szívja, naponta 6-12 alkalommal. Az éhezést rosszul tűri. Ártalmuk elsősorban a viszketés és vakaródzás, amely felsebzi a bőrt és ennek következtében másodlagos bőrgyulladás alakulhat ki.

Terjedésük

A fejtetű közvetlen érintkezés útján terjed, leggyakrabban úgy, hogy játék közben a gyerekek feje egymáshoz ér. Közös használati tárgyakkal, pl. sapkacserével, fésűvel átvihető egyik személyről a másikra. A gyermekektől fertőződhetnek utána a szülők, testvérek és egyéb családtagok, akik a fejtetűt továbbadhatják.

Felderítésük

Fejtetvességre utaló gyanú esetén a hajat lazán szét kell választani. Elsősorban a fülek melletti, illetve mögötti területet kell gondosan megvizsgálni. mivel a tetvek fény elől gyorsan menekülnek, ezért főleg a serkéket keressük. A serke és az élő tetű a barna és a fekete hajban szabad szemmel is könnyen észrevehető, a világos hajúaknál azonban már fokozottabb figyelem szükséges. A korpától való elkülönítés sok esetben elég nehéz lehet. A serke a két köröm között összenyomva pattanó hangot ad, míg az elpusztultaknál ez már nem tapasztalható. A fejtetvesség vizsgálatát kézi nagyító használata megkönnyíti.

Irtásuk

A gyógyszerárakban beszerezhető tetűírtószerek (Nittyfor, Pedex, Nix,Nymoxan) a tetveket és a serkéket rövid időn belül biztosan elpusztítják!
A kezelést – a tetűírtószerhez mellékelt használati utasítás szerint!! – gondosan el kell végezni. A hajas fejbőrt és a hajat a hajszesszel gondosan nedvesítsük át, majd dörzsöljük be. Ezután várjuk meg, míg a hajszesz a hajra rászárad ( ez az  idő a felvitt mennyiségtől függően 5-15 perc). Ügyelni kell arra, hogy a tetűírtószer ne kerüljön szembe, mert kötőhártya-gyulladást okozhat. A gyermek csukott szemét vattával kell védeni. Kisebesedett bőrfelületre nem szabad alkalmazni. A készítmények tetűírtó hatásukat a következő hajmosásig (akár néhány hétig is!) megőrzik és a hajra rákerülő fejtetveket még azok megtelepedése, elszaporodása előtt biztosan elpusztítják.
A tetűírtószeres kezeléstől elpusztult serkéket a gyermek hajáról távolítsuk el, ugyanis a serkementesség jelzi, hogy a kezelés során gondosan jártunk el!
Mivel a serkék a hajszálakhoz cementszerű anyaggal rögzülnek, az elpusztult serkék eltávolítása gyakran nem könnyű. Az elhalt serkék eltávolítását sűrűfésűvel végezzük, vagy a serkét a hajszálról két körmünkkel húzzuk le, vagy egyszerűen vágjuk le a hajszálat. A fésűn, kefén, található fejtetvek néhány perces forró vízbe mártással, a sapkán lévők pedig mosással pusztíthatók el.
A gyermek kezelése a szülők feladata és kötelessége!

Megelőzésük

Egyik leghatékonyabb tényező a szülői gondoskodás!
Vegyük figyelembe, hogy a személyes tapasztalatok hiánya miatt gyakran nem veszik észre, ha a gyermek az óvodából, az iskolából vagy a nyári táborból tetvesen érkezik vissza, ezért a közösségbe tetvesen engedik el.
Ha viszont nem figyelnek fel arra, hogy gyermekük (különösen e füle körül) gyakran vakarja a fejét. Otthon nem fordítanak kellő gondot a rendszeres hajápolásra, a hajmosásra és fésülésre, úgy a hajra került fejtetű könnyen és gyorsan elszaporodhat. Ezért a gyermek tisztálkodásának, fésülködésének rendszeres ellenőrzése nagyon fontos. Időről- időre vizsgáljuk át a gyermek haját nincs-e benne élő tetű vagy serke.
Ha gyermekünk olyan közösségbe járna, ahol fejtetvességről hallunk, a Nittyfor vagy Pedex tetűírtó hajszeszek a fejmosás utáni alkalmazása biztosan meggátolja a hívatlan vendégek megjelenését és a következő hajmosásig biztosítja a tetűmentességet.
Téves hiedelem, hogy a tetvesség csak a piszkos, elhanyagolt családokban fordul elő. Vegyük tudomásul, hogy a tetű „demokrata”! Nincs tekintettel korra, nemre, beosztásra, rangra vagy vagyonra, egyszerűen táplálékát, a vért keresi. Fejtetűvel tehát bárki fertőződhet, restellni csak azt kell, ha valaki eltetvesedik, mert nem törődik gyermeke gondozásával. Megkapni tehát nem szégyen, de eltitkolni, nem kezelni, továbbadni és ezzel a közösséget veszélyeztetni nemcsak szégyen, hanem felelőtlenség is.
Gyermekközösségekben a védőnők rendszeres időközönként ellenőrzik a fejtetvességet és indokolt esetben az (Állami Népegészségügyi Tisztiorvosi Szolgálat) ÁNTSZ városi intézetei is közreműködnek.

Körzeti munkánk, gondozási tervek
Óvodai munkánk
Iskolai munkánk
Hasznos cikkek, írások
Családok szociális juttatásairól