Törökbálint, Védõnõi Szolgálat

Hivatásunk Rólunk Tanácsadásaink,
elérhetõségünk, hasznos címek
Körzetek utca szerint Szülésre felkészítõ tanfolyamunk Galéria Demográfia

Beszéljük meg! Fórum
A terhességi cukorbetegség
Dr. Csákány M. György

A terhességi cukorbetegség a magzatot veszélyeztető állapot. Ez az állítás igen gyakran jelenik meg, de ritkán részletezik, mert megértéséhez kellenek bizonyos alapok. Megpróbálom.
-- A vérben keringő cukor szintjének szabályozása főként a hasnyálmirigy inzulin nevű hormonjának hatására történik. Inzulin hatására a cukor bejut a sejtekbe, ott felhasználódik: energiává alakul. A sejtek ezen a módon jutnak energiához, azaz, ha nincs cukor vagy nincs inzulin a vérben a sejtek károsodnak. Cukor inzulin nélkül is bejuthat a sejtekbe, de ilyenkor a felhasználása a sejten belül nagyon rossz, olyan melléktermékek képződnek melyek a sejtet mérgezik. Ha nincs (elég) inzulin a vérben azt a betegséget hívjuk cukorbetegségnek.
-- Terhességi cukorbetegségnek azt nevezzük, mikor az inzulin hiányt a terhesség alatt fedezik fel. Ilyenkor az anya termel inzulint, mégis inzulin hiány alakul ki, mert a terhesség alatt sokkal többre és a terhesség előre haladtával egyre többre van szükség, mint nem terhes állapotban. Az inzulin igény növekedésének oka a lepényi hormonok miatt van, ezek a hormonok rontják az inzulin hatékonyságát, ezért a normális vércukor szint fenntartására egyre több inzulint kell az anyának termelni. Ha erre nem képes, a cukorszint kezdetben étkezés után lesz magas, majd ha a hiány növekszik már az éhomi vércukor is elkezd emelkedni és a sejtekben méreg (aceton) szaporodik fel.
-- A lepény sejtjei rendkívül intenzív munkát végeznek, sok cukorra és inzulinra van szükségük.
-- A magzat is termel inzulint. Az inzulin igen nagy molekula, nem jut át a lepényen, ezért az anya és a magzat inzulinja nem keveredik. A magzat annyi inzulint termel, amennyire szüksége van ahhoz, hogy a normális vércukor szintet fenn tudja tartani.
-- A cukor csaknem gátlás nélkül jut át a lepényen. Ha az anya cukorbeteg, azaz vérében tartósan sok a cukor, akkor igen sok cukor jut át magzatba. Ekkor a magzatnak sokkal több inzulin kell termelni, hogy a túlkínálattal lépést tartson. Mivel a magzat hasnyálmirigye egészséges, elegendően sok inzulint is fog termelni, és így képes arra, hogy fenntartsa saját normális vércukorszintjét.
-- A károsodások ezekből a tényekből vezethetők le:
a. Károsodik a lepény, mert az inzulin hiány hatására sejtjei károsodnak, un. lepényelégtelenség lép fel, romlik a magzat oxygén és tápanyag ellátása. A legsúlyosabb esetben oxygénhiány lép fel és a magzat méhen belül elhalhat.
b. A cukor (energia) túlkínálat következtében a magzat „hízik”, létre jön a cukorbetegek „nagy magzatának” jellegzetes képe. Ez a súlygyarapodás elsősorban a hasi szerveket érinti (nagy máj, lép) és a zsírfelszaporodás mellett főleg víz felszaporodás (orvosi szóval ödéma) lép fel. Az ödéma zavarja a szervek működését is. A nagyobb tömegű (súlyú) magzatnak több oxygénre lenne szüksége, de a lepényelégtelenség miatt erre nincs mód.
c. A magzat hasnyálmirigye „megszokja” a cukortúlkínálatot és jelentős inzulin túltermelés jön létre. Ha a lepény egyre rosszabb működése miatt a cukorbevitel is csökken, akkor a magzatban hirtelen leeshet a vércukor szint, a magzat agya hirtelen nem kap elég cukrot, károsodhat, vagy a magzat méhen belül meg is halhat.
Mint látjuk az a. – b. – c. pontban leírtak egymással összefüggésben okoznak magzati károsodást.
d. A nagy magzat sérülékenyebb, szülés alatt könnyebben éri károsodás, ennek megelőzésére gyakrabban kell császármetszést végezni.
e. A szülés után a magzatot a vércukor szint gyors csökkenése veszélyezteti: a cukortúlkínálat megszűnése miatt a magzati inzulin túltermelés eltünteti a vérből a cukrot, súlyos agyi károsodás jöhet létre. A vizenyős magzati szervek működése hibás. Mivel a véralvadási faktorokat a máj termeli, ennek hibás működése esetén véralvadási zavar, legsúlyosabb formájában agyvérzés jöhet létre. A szív hibás működése következtében a magzat nehezen tud a megváltozott körülményekhez alkalmazkodni.
f. A jelentős tárolt víz kiürülése miatt a szülés utáni súlyveszteség a szokásosnál lényegesen nagyobb lehet, de ennek következtében a vér besűrűsödik és mind a szívre, mind a májra fokozott munkát ró.
Ezek a legfontosabb és legveszélyesebb dolgok, melyek a cukorbeteg anya magzatát veszélyeztetik. Súlyosságuk a vércukorszinttel függenek össze. Minél korábban ismerik fel és kezdik kezelni az anya betegségét (ismert cukorbeteget már a terhesség előtt) annál kevésbé lépnek fel ezek a szövődmények. Az inzulin felfedezése előtt az anyák egyharmada és a magzatok 80%-a nem élte túl a terhességet, ma, megfelelő szűrés és hozzáértő kezelés mellett az egészségesen születés esélye azonos a nem betegek esélyeivel!
Mindezek miatt logikusnak látszik, hogy a terhességi cukorbetegséget időben fel kell ismerni, szűrni kell.
Tudni kell, hogy a szűrés nem diagnózis! A szűrés célja, hogy kiemelje a gyanús eseteket. Ezen esetekben egy további diagnosztikus vizsgálat állapítja meg, hogy betegség (esetünkben a terhességi cukorbetegség) fennáll-e, vagy nem. Tehát van szűrővizsgálat és van diagnosztikus vizsgálat. Ezek egymást követő lépései a bajmegállapításnak. Azért használunk két lépcsőt, mert a szűrőmódszerek egyszerűbbek és jobban alkalmasak tömeges vizsgálatokra, mint a bonyolultabb, drágább és nem egyszer fájdalmas, vagy kellemetlen diagnosztikus vizsgálatok.

Ha a terhelés szerint terhességi cukorbetegséget állapítottak meg speciális, úgynevezett mennyiségi diétát kell elkezdeni. A mennyiségi diéta azt jelenti, hogy terhesnek pontosan meghatározott időben pontosan meghatározott szénhidrát (cukor) tartalmú ételt kell fogyasztani pontosan az előírt módon. (150g, naponta 5x étkezés, 3 óránkét: reggel 7h: 25, 10h:25g, 13h:50g, 16h:20g, 19h:30g) A diétát szakember tanítsa be! A cukorbetegség (minden formájában) a diéta a legfontosabb. Senki sem születik, úgy, hogy tud diétázni azt tanulni kell! És fegyelem is szükséges! Kórházba feküdni nem kell. A diéta hatékonyságát un. postprandiális > (étkezés utáni) vércukor vizsgálattal kell ellenőrizni.
A postprandiális vércukor vizsgálat azt jelenti, hogy a reggel 7h-kor elfogyasztott 25 g szénhidrát tartalmú reggeli (minden reggel ugyanekkor, ugyanennyi) után egy órával megmérjük a vércukrot. Ha ez 7.0 alatt van, akkor hetente ismételjük és egyéb teendő nincs. Ha 7.0 felett van (ismételten is) akkor inzulin kezelést kell elkezdeni, olyan szakember vezetésével, (centrum), aki a terhesek inzulin kezelésében járatos. Ilyen az országban csak kevés van. A szülésig az inzulin kezelést fenn kell tartani.
Szülés után az inzulin kezelés elhagyható, diéta marad 6 hétig, majd a diétát is meg kell szüntetni pár napig és el kell végezni a cukorterhelést. Ennek eredménye dönt a továbbiakról. Téves közhiedelem az, ha valakinél inzulint kezdenek, akkor hozzászokik és már nem lehet elhagyni. A valóság az, hogy ha egy nem terhesnél inzulint kellett kezdeni az valóban nem hagyható el. De a terhesség alatti inzulin kezelést a terhesség után az esetek alig néhány százalékában kell folytatni, ezek olyan esetek, ahol a cukorbetegség már a terhesség előtt fennállt, csak nem tudtak róla. Nagyon ritka esetekben a valódi (1.tipusú) cukorbetegség a terhesség alatt kezdődik, ez igen súlyos eset, ez esetben is folytatni kell az inzulin kezelést a terhesség után.
A terhesség alatti un. terhességi cukorbetegség mindazonáltal jelzi azt, hogy az illető jelöltje a későbbi (un. időskori vagy ahogy ma hívjuk 2. típusú) cukorbetegségnek. Hogy ez mikor következik be, az előre nem látható, de ha a terhesség alatt tanultakat nem felejtjük el, akkor kitolható a cukorbetegség kezdetének ideje. Így a terhesség alatt tanultak egy életre szóló pozitív tartalmat hordoznak!

Röviden a tápanyagokról
Szénhidrátok: Energiát adó tápanyagok. 1 g szénhidrátból a szervezetben 4 kcal energia keletkezik. A táplálékban előforduló szénhidrátok főbb típusai:
Cukrok: Szőlőcukor (glukóz), mely a gyümölcsökben, mézben található, de a répacukor egyik alkotórésze is, gyümölcscukor (fruktóz), mely főként gyümölcsökben található, egyúttal a répacukor másik alkotóeleme, tejcukor (laktóz), mely szőlőcukrot is tartalmaz és a tejtermékekben fordul elő, végül a malátacukor (maltóz), mely kizárólag szőlőcukorra bomlik le és a sörben, valamint a malátakávéban fordul elő.
Összetett szénhidrátok:
Keményítő, mely teljes egészében szőlőcukorra bomlik le az emésztőrendszerben, és a búzalisztben (kenyérben, pékárukban, tésztafélékben), a burgonyában, rizsben, kukoricában, szójában, hüvelyesekben, kisebb mértékben a zöldségekben, salátákban található.
Az emberi szervezet számára nem emészthető szénhidrát a legtöbb növényi rost, mint a cellulóz (a korpában) vagy a pektin (a gyümölcsökben). Táplálkozásunk szegény növényi rostokban, ezért ezek bevitelének növelése feltétlenül kívánatos.
A növényi eredetű élelmiszerek több-kevesebb mennyiségben tartalmaznak szénhidrátot valamilyen formában. Az élelmiszerek, ételek vércukorszint-emelő hatása attól függ, hogy mennyi emészthető (hasznosuló) szénhidrát van bennük. Eszerint három csoportba oszthatjuk a szénhidráttartalmú élelmiszereket: kerülendők, mérve fogyasztandók, szabadon fogyasztandók.
•    Kerülni ajánlatos azokat, amelyek gyorsan és nagy mértekben emelik a vércukorszintet (szőlőcukor, répacukor, malátacukor, méz, minden cukrozott üditőital, cukorkák, bonbonok, keserű csokoládé, befőttek, dzsemek, a gyümölcsök közül a szőlő, illetve valamennyi aszalt gyümölcs).
•    Mérni és számolni kell azokat, melyek jelentős mennyiségű jól hasznosítható szénhidrátot tartalmaznak. Ezek: lisztesáruk, fehér-, félfehér és barna kenyér, zsemle, kifli, száraztészta, rizs, búzadara, zsemlemorzsa, sós-, korpás-, diabetikus kekszek, natúr gabonapelyhek, müzli, burgonya, sárgarépa, kukorica, zöldborsó, sütőtök, hüvelyesek, tej, joghurt, kefír, gyümölcsök, cukrozatlan gyümölcslevek. A tésztafélék között vannak a vércukrot jobban (nudli, galuska, kocka-, metélt tészták) és kevésbé (spagetti, makaróni) emelő tészták. A kenyérfélék közül csupán a teljes kiőrlésű lisztből készült, szinte fekete korpás kenyereknek kisebb a vércukoremelő hatása. A tejszínes fagylaltok és a tejcsokoládé (magas zsírtartalmuk miatt) a vércukrot közepesen emelő élelmiszerek közé tartoznak. Igen lassan és elnyújtva emelik a vércukrot a száraz hüvelyesek (bab, borsó, lencse), melyeket ezért is célszerű beiktatni az étrendbe.
•    Számolás nélkül fogyaszthatjuk azon szénhidráttartalmú élelmiszereket, melyek nem okoznak számottevő vércukor-emelkedést, (azaz nyugodtan ehet belőle annyit, mint bárki más). Ilyen a legtöbb zöldség, különösen a leveles zöldségfélék (saláta, káposztafélék, paraj, sóska), továbbá zöldbab, zöldpaprika, retek, karfiol, karalábé, uborka, paradicsom, brokkoli, petrezselyem gyökér, spárga, zeller.
A szénhidrátot tartalmazó étel vércukorszint emelő hatása a benne levő szénhidrát mennyiségen és összetételen kívül számos egyéb tényezőtől is függ. Így pl. az étel halmazállapotától (folyadékok erőteljesebben emelik a vércukorszintet), a konyhatechnikai feldolgozottság fokától (pl. a reszelt alma, a pürésített burgonya gyorsabban emeli a vércukrot). Az ételek fehérje-, illetve zsírtartalma is messzemenően befolyásolja (mérsékli) azok vércukoremelő hatását.
A vércukorszint nagyobb ingadozásainak elkerülése érdekében ezért arra bíztatják Önt, hogy ellenőrizze (az étkezések előtti és utáni vércukorméréssel) az eddig még nem fogyasztott élelmiszerek, ételek vércukorszintjére gyakorolt hatását, sőt ezt tegye meg időről-időre megszokott ételeivel is.

Fehérjék: A fehérjék - amellett, hogy a szénhidrátokhoz hasonlóan energiát is adó tápanyagok (1 g fehérje elégetésekor 4 kcal energia keletkezik) - szolgáltatják szervezetünk számára a nélkülözhetetlen építőköveket, az aminosavakat. A fehérjékhez részben húsok, húskészítmények, halak, tejtermékek, tojás (állati eredetű fehérjeforrásaink), részben kenyérfélék, liszt, rizs, száraz hüvelyesek, szója (növényi eredetű fehérjeforrásaink) révén jutunk hozzá. Az állati eredetű fehérjeforrások kiváló minőségű, úgynevezett teljes értékű fehérjéket tartalmaznak, ezért ezekből célszerű fedezni a napi fehérjeszükséglet kb. 50%-át (kb. 10-12 dkg hús, felvágott, 3-5 dl tej, joghurt, kevés sajt, túró formájában).
Az állati eredetű fehérjék nem önmagukban, hanem zsírral és a tejtermékekben szénhidráttal együtt fordulnak elő az élelmiszerekben. Célszerű, hogy minél soványabb tejet, tejtermékeket, húst, húskészítményeket illesszen az étrendbe, mivel csak ilymódon biztosítható az energiát adó tápanyagok megfelelő aránya. Ezért a zsíros húsok, húskészítmények helyett fogyasszon inkább sovány marha-, sertés-, és szárnyashúst, halat, gépsonkát, sonkaszalámit, baromfi felvágottat, zalahúst, párizsit, virslit és kerülje, illetve csak alkalmanként fogyasszon zsíros kolbász-, és szalámiféléket, pl. olasz-, és téliszalámit, turistaszalámit, kenőmájast. Ugyanígy előnyösebb a sovány, 1,5 % zsírtartalmú tej, és a sovány sajtok fogyasztása. Jó tudni: a testtömeg felesleg létrejöttéért elsősorban nem a szénhidrátok, hanem a túlzott mértékben fogyasztott zsiradékok a felelősek.

Zsírok: Energiát adó tápanyagok. 1 g zsír elégetése során 9 kcal energia szabadul fel a szervezetben. A táplálékkal a szervezetbe bekerülő zsír eredete alapján lehet állati vagy növényi. Helyes, ha az állati és a növényi eredetű zsiradékok fele-fele arányban oszlanak meg a napi táplálékban. Mivel a húsok, húskészítmények, tejtermékek révén jelentős mennyiségű állati eredetű (úgynevezett rejtett) zsiradékot veszünk magunkhoz, ezen felül lehetőleg ne fogyasszunk állati eredetű zsiradékot (sertészsír, vaj). Ételkészítéshez, kenyér kenéshez inkább növényi eredetű zsiradékot használjunk (olaj, margarin).
Ahhoz, hogy ne lépjük túl a napi zsírbeviteli ajánlást, a megfelelő nyersanyagválogatás mellett célszerű olyan konyhatechnikai módszereket alkalmazni, melyek nem növelik, inkább csökkentik az ételek zsírtartalmát (pl. grillezés, sütés teflon edényben, alufóliában, grill zacskóban, roston).

Vitaminok: A szervezet számára nélkülözhetetlen mikrotápanyagok. Mivel a szervezet néhány kivételtől eltekintve nem képes szintetizálni, a táplálékkal kell bevinni. A helyesen összeállított vegyes étrend biztosítja a szervezet számára szükséges valamennyi vitamint és ásványi sót.
Megkülönböztetünk zsírban oldódó (A, D, E, K), valamint vízben oldódó (B1, B6, B12, C vitamin, niacin) vitaminokat. Törekedni kell arra, hogy a fokozott vitamin szükségletet (pl. terhességben, szoptatáskor, idős korban) is a vitaminokban gazdag táplálék fedezze.

Ásványi anyagok: A szervezet felépítésében és egyes anyagcsere-folyamatok szabályozásában van fontos szerepük. Fő képviselőik: a kalcium (főként a tejtermékekben található), a foszfor, a nátrium és a kálium. A konyhasó révén a szükségletet 3-4-szer meghaladó mennyiségben veszünk magunkhoz nátriumot és ez fontos szerepet játszik a magas vérnyomás keletkezésében. (A legtöbb konyhasót a húskészítmények és a kenyér tartalmazza). A megfelelő kálium bevitelt főleg zöldségfélék, gyümölcsök fogyasztásával biztosíthatjuk. A magnézium a gabonafélékben, hüvelyesekben, olajos magvakban található nagyobb mennyiségben. A vas fő forrásai a máj és a húsfélék.

Összefoglalva: Az étrendet minden esetben úgy kell összeállítani, hogy az valamennyi tápanyagot (fehérjét, zsírt, szénhidrátot, vitaminokat, ásványi anyagokat) tartalmazza a szükséges mennyiségben. Ez leginkább akkor biztosítható, ha étrendjét minél többféle élelmiszerből válogatva állítja össze.

Diétás élelmiszerek
1.    Mesterséges édesítőszerek: Közös jellemzőjük, hogy nem tartalmaznak energiát, nem emelik a vércukorszintet. Tabletta, folyadék vagy por formájában kerülnek forgalomba. Jelenleg a hazai piacon négy édesítőszer szerezhető be: szacharin, ciklamát, aceszulfam-K és aszpartam. A folyadékok (tea, kávé, kakaó), egyes ételek, édességek (palacsinta, gyümölcsleves, pudingok) édesítésére kiválóan alkalmasak. Ide sorolhatók a mesterséges édesítőkkel készített (többnyire light jelzésű) energiamentes üdítőitalok is. A mesterséges édesítőszerek rendszeres használata javasolt az édes ízt kedvelő cukorbetegek számára, de előnyös a cukorfogyasztását csökkenteni kívánó nem cukorbeteg egyéneknek is.
2.    Cukorhelyettesítő anyagok (szorbit, fruktóz): Sütemények, csokoládék, desszertek, stb. készítése esetén nemcsak a cukor ízét kell pótolni, hanem állományát is. Ezen esetekben használhatja a cukorhelyettesítő anyagokat (fruktóz, szorbit). Jellemzőjük, hogy energiát tartalmaznak és bár kisebb mértékben mint a cukor, de emelik a vércukorszintet, van inzulin igényük, így a napi szénhidrát mennyiségbe be kell számítani. A szorbit fokozott bélmozgást, gázképződést okozhat, ezért elővigyázattal használják. A cukorhelyettesítőkből nem kívánatos napi 50 g-nál nagyobb mennyiségeket fogyasztani. A velük készült cukorkák, csokoládék, desszertek, száraz sütemények energiatartalma nem különbözik a normál termékekétől, ezért csupán kis mennyiségben fogyasztva és csak normális testtömegű cukorbetegek számára ajánlhatók.
3.    Diétás gyümölcsnektárok, befőttek, dzsemek. Mesterséges édesítőszerrel és/vagy cukorhelyettesítővel édesített termékek. Fogyasztásuk esetén a napi szénhidrát mennyiségbe beszámítandók.


A személyre szabott étrend. A diéta alapszempontjai

A legfőbb táplálkozási szabály: a szervezet szükségleteinek megfelelő energia- és tápanyagbevitel biztosítása.
I. Az étrend energiatartalma:
A táplálékkal bevitt energia mennyisége az optimális tápláltsági állapot elérését kell, hogy szolgálja. Ez azt jelenti, hogy:
• Ha az Ön testtömege több a kívánatosnál, akkor Önnek csökkentett
energiatartalmú étrendet kell fogyasztania mindaddig, míg a testtömege
a kívánt szintre nem csökken. (Nők esetén 1000-1400 kcal/nap, férfiak
esetén 1400-1800 kcal/nap az ajánlott energia-bevitel.) Ha Ön nem tudja
eldönteni, hogy túlsúlyos-e, kérdezze meg kezelőorvosát, vagy
tájékozódjon az 1. táblázatból. A táblázat használja a testtömeg index
(TTI) fogalmát, melyet úgy számítunk ki, hogy a kg-ban mért testtömeget
elosztjuk a méterben mért testmagasság négyzetével. Pl. egy 1,76 m (176
cm) magas, 75 kg testtömegű egyén testtömeg indexe: 75 : 1,762 = 75 :
3,0976 = 24,2. A TTI normális értéke 20-25 között van.
Az elhízás mértékének megítélése a testtömeg-index (TTI) szerint:
1. Enyhe fokú elhízás: TTI értéke 25,1-27,0 között.
2. Mérsékelt elhízás: TTI értéke 27,1-31,0.
3. Súlyos elhízás: TTI értéke 31,1-44,0.
4. Igen súlyos elhízás: TTI értéke 44,1 felett.
• Normális testtömeg esetén az energiaegyensúly biztosítását szolgáló
energiatartalmú étrendet ajánlatos Önnek fogyasztani, hogy a kívánt
testtömegét tartani tudja. (Nőknél ez 1600-3000 kcal/nap, férfiaknál
2000-3500 kcal/nap energia-bevitelt jelent.) Részletesen tájékozódhat az
energiaszükséglet tekintetében a 2. táblázatban.
• Alultápláltság (soványság) esetén a normális testtömeg eléréséig több energiát tartalmazzon az étrend, mint amennyire a szervezetnek szüksége van.

II. Az étrend tápanyagösszetétele
Igen fontos táplálkozási ajánlás, hogy az energiát adó tápanyagok (fehérje, zsír, szénhidrát) megfelelő arányban legyenek jelen a napi táplálékban, ami annyit jelent, hogy a táplálékkal bevitt energia 15-20%-a fehérjéből, 30%-a zsírból, 50-55%-a szénhidrátból kell, hogy származzék.
Ha ezen kedvező tápanyagbeviteli arányok megváltoznak, pl. kevesebb szénhidrát és több zsírbevitel, vagy több fehérjebevitel lesz jellemző az étrendre, úgy a táplálkozással összefüggő betegségek (pl. elhízás, szív-, érrendszeri megbetegedések) kockázata jelentősen nőhet.
Az energiát nem adó mikrotápanyagok (vitaminok, ásványi anyagok) szintén a szervezet szükségletének megfelelő mennyiségben kell, hogy jelen legyenek a napi táplálékban, mert ez is az egészség megőrzését szolgálja. Ezt csupán a megfelelően összeállított étrend képes biztosítani.
Az étrend energia- és szénhidráttartalma közötti kapcsolat
Miután az energiaszükséglet tág határok között változik, az egyénenként elfogyasztandó tápanyagok mennyisége is különböző. Ez a szénhidrátok esetében a naponta fogyasztható mennyiség 120-370 g közötti ingadozását jelenti.
A fentiekből következik, hogy a diéta energia- és szénhidráttartalmát egyidejűleg ajánlatos meghatározni és az étrend összeállításakor figyelembe venni, mert a kettő elválaszthatatlanul összetartozik.
Így pl. egy 1800 kcal/nap energiatartalmú étrendnél ez azt jelenti, hogy 900 kcal/nap energiát - a napi összenergia bevitel felét - kell a szervezetbe juttatni szénhidrát formájában. Ha 1 g szénhidrát elégetése során 4 kcal energia keletkezik, akkor 900 : 4 = 225. Egy 1800 kcal napi energiatartalmú étrendnek tehát 225 g szénhidrátot kell tartalmaznia.

III. A táplálkozás ritmusa (az étkezések gyakorisága, az egyes étkezések szénhidráttartalma)
A szervezetnek állandóan szüksége van energiára és tápanyagokra. Az étkezés azonban nem folyamatos, hanem szakaszos. Régóta ismert, hogy a naponta szükséges energia- és tápanyagmennyiség napi egy-két étkezésre történő elfogyasztása megterheli az emésztőrendszert, többlet munkát ró a szívre, keringésre. Inzulinnal kezelt cukorbetegeknél ezen kívül azért sem ajánlatos csupán naponta egy-két alkalommal étkezni, mert a ma általánosan használt inzulinok hatásgörbéjéből adódóan nem tudnánk megfelelő vércukorszinteket biztosítani. Éppen ezért azt javasoljuk Önnek, hogy a napi szénhidrátmennyiséget (energiamennyiséget) többszörre elosztva fogyassza el. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy kívánatos, hogy a cukorbetegek naponta 5-6 alkalommal étkezzenek. Három főétkezés (reggeli, ebéd, vacsora) mellett két-három kisétkezést (tízórai, uzsonna, utóvacsora) iktassanak be. Ezzel kapcsolatban jó tájékozódást nyújtanak különböző energiatartalmú étrendekre ajánlott menüvariációink.


Terhességi diabétesz
150 grammos diéta:

Tél-tavasz
1.nap
R: almaturmix (15 dkg alma, 2 dl tej), 2 dkg sonkaszalámi, 2 db Abonett
T: 2 dl aludttej, 1 Abonett
E: gombaleves (5 dkg gomba, 5 dkg répa mennyiségből), teflonban sült sertésszelet (10 dkg husi) párolt zöldbab (25 dkg babból), 10 dkg mandarin
U: grapefurit 20 dkg
V: főtt csirkehús (10 dkg), meggymártás (5 dkg meggy), főtt burgonya (10 dkg)
Pótvacsi (PV) : 10 dkg narancs, 1 Abonett
2.nap
R: tea édesítővel, párizsi (5 dkg), 1/2zsemle , 20 dkg alma, metélőhagyma
T: 15 dkg narancs
E: karfiolleves (10 dkg karfiol), héjában sült krumpli(15 dkg), grill csirkecomb (10 dkg)
U:kockasajt 1 db, 1 Abonett, 2 dl tej
V: tavaszi saláta (1/2 fejessaláta (kb 15 dkg), 3 db retek, 3 szál újhagyma, 2 dl kefír), 2/3 zsemle
PV: almakompót édesítőszerrel készítve, (15 dkg alma), 1 Abonett
3.nap
R: 3 dl kakaó (édesítőszerrel), 3 db Abonett, vajkrém 1 dkg, fekete retek 1-2 szelet
T: garden vegyes gyümölcslé 3 dl
E: csontleves metélttel, székelykáposzta (20 dkg sav.káposztából és 10 dkg sertéshúsból)
U: sült alma (20 dkg)
V: 2 dl paradicsomlé, 1 db virsli, tökfőzelék (20 dkg tökből)
PV: 2 dl tej, 1 Abonett
4.nap
R: 2 dl tejeskávé éedsítővel, 4 Abonett vajkrémmel, kígyóuborka
T: alma 20 dkg
E: grill szelet (10 dkg sertéshús), kelkáposztafőzelék (20 dkg kelkáposzta, 10 dkg burgonya)
U: 1 tojás, ½ zsemle, limonádé
V: teflonban sült csirkemell (10 dkg), párolt kukorica (15 dkg)
PV: alma 15 dkg, 1 Abonett
5. nap
R:tea, bakonyi barna kenyér kb 6 dkg, tojáskrém (1/2tojás, 1 dkg margarin), savanyú káposzta
T: 15 dkg kiwi
E: zöldségleves (10 dkg srépa, 5 dkg frépa, zborsó 5 dkg), köményes sült(fóliában) (10 dkg sertéshús), párolt lilakáposzta (2 dkg), alma 10 dkg
U: kefíres almasaláta (10 dkg alma, 2 dl kefír)
V: hagymás virslisaláta (1 kicsi lilahagyma, 20 dkg burgonya, 5 dkg kukorica, 1 virsli)
PV: 2 dl tej, 1 Abonett

Nyár-ősz
1.nap
R: tea édesítővel, gombás tojás (gomba 10 dkg, tojás 1 db), bakonyi barna kenyér 6 dkg
T: alma 15 dkg, abonett 1 db
E: paradicsomleves (paradicsom 10 dkg), rakott karfiol (karfiol 25 dkg, sertéshús(comb) 4 dkg, szójagarnulátum 2 dkg, kefír 1 dl), alma 20 dkg
U: őszibarack 15 dkg
V: tej 2 dl, zala felvágott 3 dkg, bakonyi barna kenyér 5 dkg, paradicsom
PV: őszibarack 10 dkg, abonett 1 db
2.nap
R. meggyturmix (2 dl 1,5%os tej (mindenhol ilyen tej van a diétában) + meggy 10 dkg), abonett 2 db, pulykajava 3 dkg, zöldpaprika
T: garden gyümölcslé (körte) 3 dl
E: zöldségleves (5 dkg srépa, 2 dkg frépa, zborsó 5 dkg), grill csirkemell 10 dkg, párol zöldborsó 20 dkg
U. alma 15 dkg, abonett 1 db
V: zöldbabpörkölt virslivel (zöldbab 20 dkg, virsli 1 db), bakonyi barna kenyér 4 dkg
PV: tej 2 dl, abonett 1 db
3.nap
R: paradicsomlé 2 dl, sovány sajt 4 dkg, margarin 1 dkg, bakonyi barna kenyér 4 dkg, póréhagyma 2-3 karika
T: meggy 15 dkg
E: magyaros burgonyaleves (burgonya 5 dkg), lecsó tojással (zpaprika 20 dkg, paradicsom 10 dkg, vhagyma 5 dkg, tojás 1), abonett 3 db
U: kefír 2 dl, abonett 1 db
V: főtt virsli 1 db, vegyes saláta (fejeskáposzta 10 dkg, alma 10 dkg, srépa 10 dkg) zsemle ½ db
PV: garden narancslé 2 dl, abonett 1 db
4.nap
R: tejeskávé édesítővel 2 dl, bakonyi barna kenyér 4 dkg, margarin 1 dkg, petrezselyemzöld
T: garden gyümölcslé sárgabarack 3 dl
E. erőleves (leveskockából) (+srépa 10 dkg), teflonban sült sertésszelet (sertéscomb 10 dkg), párolt vegyeszöldség köret (srépa 10 dkg, zborsó 10 skg, kukorica 5 dkg)
U: zsemle ½ db, vajkrém 0,5 dkg, kovászos uborka
V: morzsás kelbimbó kefírrel (kelbimbó 25 dkg, zsemlemorzsa 1 ek, kefír 1 dl), garden gyümölcslé (alma light) 2 dl
PV: tej 2 dl, abonett 1 db
5.nap
R. tea édesítővel, kefíres túró (kefír 1 dl, túró 5 dkg), bakonyi barna kenyér 5 dkg, zöldpaprika
T: földieper 20 dkg
E: zöldborsóleves (zborsó 5 dkg, srépa 5 dkg,) rostonsült halfilé (10 dkg), héjában sült burgonya 10 dkg, uborkasaláta 15 dkg
U: alma 20 dkg, kockasajt 1 db
V: tükörtojás 1 db, sóskamártás (20 dkg sóska, 0,5 dl tejföl), zsemle 1 db
PV: meggy 10 dkg, abonett 1 db


Receptek
Cukorbetegek – Együtt étkezve a családdal

Amikor valakirõl kiderül, hogy cukorbeteg lett, a legnagyobb gondot az jelenti, hogyan tartsa be az étrendet, miközben együtt szokott enni a család. Tekintettel arra, hogy a cukorbetegek étrendje a kiegyensúlyozott táplálkozás, ennek semmi akadálya. Érdemes az egész család étrendjét tehát úgy tervezni, hogy ami a cukorbetegnek a „diéta”, az, az egész család számára az egészséges táplálkozás. Törekedni kell a rostok fogyasztásának emelésére (barnakenyér, müzli, zöldségek, fõzelékek), a három fõétkezés között a gyümölcsös közti étkezések rendszeresítésére. Fontos, hogy testsúlyfelesleg esetén az étrend energiaszegény is legyen.
Receptjeink 4 adagosak, de az energia és a szénhidráttartalom egy adagra vonatkozik.
Narancsos müzli ( 1 adag)
Narancslé (100%-os) 1/2 dl Reszelt alma 5 dkg
Narancs 5 dkg Folyékony édesítõ
Müzli (natúr) 3 ek. Mogyoróbél 1 dkg
Citromlé ízlés szerint Ánizs ízlés szerint
Narancslével leöntjük a müzli keveréket, rövid ideig állni hagyjuk, majd belekeverjük a reszelt almát, kisebb darabokra vágott narancsot, durvára vágott mogyorót. Ízesítjük citromlével, ánizzsal, ízlés szerint édesítõvel.
Energia: 838 kJ / 200 kcal Szénhidrát: 34 g

Káposztaleves
Kelkáposzta 40 dkg Leveskocka 1 db
Vöröshagyma 1 kis fej Fokhagyma 2 gerezd
Sárgarépa 10 dkg Petrezselyem zöld
Zeller 10 dkg Bazsalikom
Zöldpaprika 5 dkg Tengeri só
A kelkáposztát laskára vágjuk, a zöldségeket vékony karikára. Fazékba rakjuk, és annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje, a fokhagymát és a vöröshagymát - gézbe kötve - egészben rakjuk bele. Ízesítjük sóval, leveskockával, és a fûszerekkel. 10 percig hirtelen forraljuk, majd csökkentve a lángot 20-30 percig lassú tûzön puhára fõzzük. Tálalás elõtt a hagymákat eltávolítjuk belõle, frissen vágott petrezselyemzölddel megszórva szervírozzuk. Magas szénhidráttartalmú második fogások elõtt (burgonya, rizs, tészta) ajánljuk.
Energia: 246 kJ / 59 kcal Szénhidrát: 8,0 g

Kertészleves
Lezsírozott csontlé 1 liter Étolaj 1 ek.
Sárgarépa 20 dkg Vöröshagyma 1 kis fej
Petrezselyemgyökér 10 dkg Petrezselyem zöldje 1 cs.
Zöldborsó 10 dkg Konyhasó 1,5 kk.
Zellergumó 5 dkg Gyömbér 1 db-ka
Karalábé 5 dkg Lestyán 1 szál
Karfiol 10 dkg Csiperkegomba 5 dkg
Tészta 4 dkg
Az apró kockákra vágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellergumót, karalábét, a felszeletelt gombát és a zöldborsót a felmelegített étolajban átfuttatjuk. Sóval, finomra vágott petrezselyem zöldjével, kevés lestyánnal ízesítjük, majd csontlét vagy vizet aláöntve, fedõ alatt pároljuk. Amikor félig puha, csontlével vagy vízzel felengedjük, hozzáadjuk a karfiolt, az egészben hagyott vöröshagymát és puhára fõzzük, végül belefõzzük a tésztát. Frissen vágott petrezselyem zöldjével megszórva tálaljuk.
Energia: 507 kJ / 126 kcal Szénhidrát: 19,7 g

Grillezett paradicsomos-sajtos fogas
Fogas 60 dkg Póréhagyma 10 dkg
Tenkes sajt 5 dkg Szerecsendió késhegynyi
Étolaj 1 ek. Konyhasó
Paradicsom 20 dkg
A halszeleteket sóval, szerecsendióval fûszerezve, grillsütõben mindkét oldalán rózsaszínre sütjük. Amikor a szeleteket megfordítottuk, rárétegezzük a karikára vágott póréhagymát, majd a paradicsomot. Amikor a paradicsom enyhén megpirult, reszelt sajttal meghintve készre sütjük. Burgonyával körítve tálaljuk.
Energia: 838 kJ / 200 kcal Szénhidrát: 4,1 g

Tavaszi csirkepörkölt
Csirkecomb és szárnytõ 80 dkg Olaj 2 ek
Sárgarépa 30 dkg Vöröshagyma 15 dkg
Petrezselyem gyökér 25 dkg Fûszerpaprika 1 ek
Karalábé (zsenge) 20 dkg Petrezselyem zöld 1 cs.
Zöldborsó 25 dkg Lecsó 3 ek.
Konyhasó
Az olajban üvegesre fonnyasztjuk az apróra vágott vöröshagymát, megszórjuk a fûszerpaprikával, beletesszük a csirkehúst, lecsót és néhány percig összepirítjuk. Kevés vízzel felöntjük, ízesítjük sóval, borssal, majd fedõ alatt pároljuk. Amikor a hús puhulni kezd, beletesszük az ízlés szerint összedarabolt zöldségeket és a zöldborsót. Megszórjuk az apróra összevágott petrezselyem zölddel, és rövid lére pároljuk. Egytálételként fogyasztható. A csirke bõrét ajánlott eltávolítani.
Energia: 1308 kJ / 319 kcal Szénhidrát: 26,7 g

Csõben sült brokkoli
Brokkoli 1,5 kg Tenkes sajt 5 dkg
Margarin 4 dkg Majoránna 1 késhegynyi
Liszt 3 ek. Köménymag 1 késhegynyi
Tej (zsírszegény) 3 dl Szerecsendió 1 csipetnyi
Tojás 1 db Konyhasó 2 kk.
Tejfel (12 %-os) 1 dl
A brokkolit csipet õrölt köménymaggal és sóval ízesített forró vízben vagy gõzben megfõzzük. Leszûrve, kevés margarinnal kikent tûzálló edénybe terítjük és leöntjük egy tojáshabbal lazított gratinmártással. Tetejét a maradék reszelt sajttal meghintve, elõmelegített sütõben, szép pirosra sütjük. Köretként, de egytálételként is fogyasztható.
Gratinmártás a csõben sült brokkolihoz: 3 dkg margarinban addig hevítjük a lisztet, míg ki nem világosodik. A tûzrõl lehúzva, simára keverjük a hideg tejjel, majd tûzre téve jó sûrûre fõzzük. Amikor langyosra hûlt, belekeverjük tojássárgát, a tejfelt, a reszelt sajt felét, kevés sót, reszelt szerecsendiót.
Készíthetõ kelbimbóból, karfiolból, zöldbabból, gombából is.
Energia: 1066 kJ / 260 kcal Szénhidrát: 18,7 g

Tésztasaláta, téli
Száraz tészta (tricolor) 16 dkg Konyhasó
Vöröshagyma 5 dkg Citrom 2 ek.
Olívaolaj 2 ek. Petrezselyem zöldje
Sárgarépa 20 dkg
Konzerv csemege uborka 20 dkg
A tésztát és a sárgarépát külön edényben, sós vízben nem túl puhára fõzzük. A tésztát leszûrve hideg vízzel leöblítjük és hozzáadjuk az olívaolajat. A sárgarépát, uborkát egészen vékony karikára, a vöröshagymát vékony cikkekre vágjuk, és az apróra vágott petrezselyem zölddel együtt, hozzákeverjük a tésztához. A sárgarépát egy részét frissen is belereszelhetjük. Ízesítjük citromlével, borssal és a csemege uborka levével. Fogyaszthatjuk frissensült pulykamellel, vagy keverhetünk bele csíkokra vágott hidegsültet, gépsonkát.
Energia: 961 kJ / 230 kcal Szénhidrát:35,6 g

Zöldbabsaláta
Zöldbab 60 dkg Vöröshagyma 10 dkg
Ecet Olívaolaj
Konzerv csemege uborka 1 üveg Só
Petrezselyem zöldje Folyékony édesítõ
A zöldbabot sós vízben puhára fõzzük, a vöröshagymát vékony karikákra vágjuk és összekeverjük a megfõtt zöldbabbal. Leöntjük az ecetes, fûszeres páclével. Belekockázzuk a csemege uborkát, tetejét megszórjuk az apróra vágott petrezselyem zölddel, majd rácsorgatjuk az olívaolajat. Pikánsabb lesz, ha a csemege uborka levét is felhasználjuk a páclébe. Virslit belekarikázva önálló ételként is fogyasztható.
Energia: 630 kJ / 151 kcal Szénhidrát:14,7 g

Hagyományos ételek – cukorbetegeknek
A cukorbetegek leginkább akkor tudják betartani étrendjüket, ha együtt tudnak étkezni a családdal. Nagyon sok hagyományos étel elkészíthetõ úgy, hogy egészségesebb összetételû legyen. Mivel a cukorbetegek 80 %-a elhízott, az étrendnek nem csak a szénhidrát tartalmával, hanem az elfogyasztott kalóriájával is számolni kell. Az étrend leggyakrabban 160-200 g szénhidrátot tartalmazhat (nõk: 160-180 g , férfiak 180-200 g), és 1500-2000 kcal-val ajánlott. A megszorított energia mennyiségen csak a fizikai aktivitás növelésével lehet lazítani.
Egy átlagos ebéd szénhidrát tartalma 50 g körül ajánlott. Ha valakinek nincs ideje az étkezésre, ez jelenthet egy kb. 10 dkg-os pogácsát, de valljuk be õszintén, szívesebben eszünk legalább két fogásos ebédet. A hagyományos ételek fogyasztásánál arra kell odafigyelnünk, hogy ezek általában zsírdúsak, és sok szénhidrátot tartalmaznak. Ezért fontos, hogy tudjuk: mikor, mivel, mibõl és mennyit ehetünk. Ez a legnehezebb része a „cukorbetegek diétájának”.
Ha a köretünk burgonya, rizs vagy tészta, akkor alacsony szénhidrát tartalmú levesekkel ( 1 evõkanálnyi tésztával, hús és csontleves), natúr húsokkal kell párosítanunk. Ha burgonyalevest, vagy lebbencslevest kívánunk meg, akkor a köret párolt zöldség vagy saláta legyen, esetleg alacsony szénhidrát tartamú zöldségbõl fõzelék (tök, zöldbab). Fasírt, töltötthús, rántotthús esetén a leves és a köret szénhidrát (és kalória!) tartalmára is ügyelni kell.
A hagyományos ételek kedvezõbb összetételûek lesznek, ha:
- Legfeljebb 10 dkg sovány húst használunk egy adagra
- Tejföl helyett zsírszegény tejfölt, vagy joghurtot használunk
- Kevesebb fõzõlével kevesebb lisztet használunk sûrítésre
- Csínján bánunk az olaj mennyiségével ( 1 dl = 900 kcal !)
- Füstölt szalonna helyett a bõrkéjét fõzzük az ételbe, vagy füstölt pulykacombot használunk
- Édesítésre folyékony édesítõszert, vagy tablettákat alkalmazunk.

Burgonyaleves, zöldséges
Burgonya 40 dkg Paradicsom 5 dkg
Sárgarépa 10 dkg Petrezselyem zöldje 1 cs.
Petrezselyemgyökér 10 dkg Szerecsendió-virág darabka
Zellergumó 5 dkg Vöröshagyma 5 dkg
Étolaj 1 ek. Konyhasó 1 kk.
Zöldpaprika 1 db
Az olajban átfuttatjuk a reszelt vöröshagymát, majd beletesszük az apró kockákra vágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellergumót. Meghintjük a finomra vágott petrezselyem zöld felével és jól összepirítjuk. Kevés vizet vagy zsírtalan csontlevet öntve rá, fedõ alatt pároljuk. Amikor félig puha, hozzáadjuk a burgonyát, a zöldpaprikát, a paradicsomot és egy darabka szerecsendió-virágot. Megsózzuk, felöntjük kb. 1 liter vízzel vagy csontlével, és lassú tûzön puhára fõzzük. Frissen vágott petrezselyem zöldjével megszórva tálaljuk. Második fogásnak sülthús javasolt fõzelékkel (tök, sárgarépa, zöldbab, lucskos káposzta, paradicsomos káposzt)
Energia : 526 kJ / 126 kcal Szénhidrát : 23,3 g

Rizsleves
Olaj 1 ek. Konyhasó
Tejföl 1 dl Petrezselyemgyökér 10 dkg
Liszt 1 ek. Sárgarépa 10 dkg
Rizs 6 dkg Vöröshagyma 5 dkg
Ételízesítõ Petrezselyem zöld
Fûszerpaprika
Olajon a kockázott vöröshagymát átfuttatjuk, tûzrõl levéve hozzáadjuk a fûszerpaprikát, kockázott zöldségeket ,ízesítjük sóval , majd kevés vízzel felöntve fõzni kezdjük . Ha a zöldségek félig megpuhultak hozzáadjuk a rizst és csontlével vagy vízzel felöntve tovább fõzzük. Ha a rizs megpuhult tejföllel, liszttel behabarjuk , 2-3 percig összeforraljuk , majd apróra vágott petrezselyem zöldet adunk hozzá .
Energia : 543 kJ / 130 kcal Szénhidrát : 19 g

Marhapörkölt
Marhahús ( lapocka ) 40 dkg konyhasó
Vöröshagyma 10 dkg Olaj 1 ek
Fûszerpaprika Bors
A sovány marhahúst kockára vágjuk. A felhevített olajon átfuttatjuk az apróra vágott vöröshagymát, tûzrõl levéve beletesszük a fûszerpaprikát, átforgatjuk, majd hozzáadjuk a felkockázott húst. Tûzre visszatéve összepirítjuk, sózzuk, majd kevés vízzel felengedve, többször zsírjára pirítva pároljuk, míg a hús megpuhul. Köretnek javasolt 20 dkg tisztított burgonya megfõzve, vagy 5 dkg rizs vagy tészta a szokásos módon elkészítve (kb. 40 g szénhidrát, 180 kcal-val)
Energia: 740 kJ / 177 kcal Szénhidrát: 3,9 g

Bakonyi sertés szelet
Sertéscomb vagy karaj 40 dkg Olaj 1 ek.
Füstölt szalonna 4 dkg Konyhasó
Vöröshagyma 5 dkg Õrölt bors
Gomba 10 dkg Fûszerpaprika
Tejföl 12%-os 1 dl Lecsó 1 ek.
Liszt 1 ek.
A sovány húst vékony szeletekre vágjuk, lesózzuk, majd a felforrósított olajon mindkét oldalát pirosra sütjük. Egy nagyobb lábasba a hús szeleteket félrerakjuk. Apró kockára vágjuk a szalonnát és a vöröshagymát. A megmaradt pecsenyelében kisütjük a szalonnakockák zsírját, benne üvegesre fonnyasztjuk az apróra összevágott vöröshagymát. Megszórjuk kevés fûszerpaprikával, sóval, majd hozzáadjuk a vékony szeletekre vágott gombát és a lecsót. Kevés vízzel felengedve pároljuk, majd a kisült hús szeletekre öntjük. Tejföllel, liszttel behabarva összeforraljuk. Köretnek 5 dkg rizs, vagy tészta adható.
Energia: 1300 kJ / 311 kcal Szénhidrát: 3,4 g

Rakott zöldségek ( zöldbab, tök , kelkáposzta , karfiol savanyú káposzta )
Sertéshús (sovány) 40 dkg Fokhagyma
Rizs 8 dkg Fûszerpaprika
Zöldség 1,2 kg Konyhasó
(Savanyú káposzta 0,8 kg ) Õrölt bors
Vöröshagyma 10 dkg Olaj 1 ek.
Kefir ( vagy 12 %-os tejföl ) 1 pohár Lecsó 2 ek.
A felmelegített olajon átfuttatjuk a finomra vágott vöröshagymát. Beletesszük a ledarált húst, és erõs tûzön, sóval, zúzott fokhagymával, fûszerpaprikával ízesítve pirítjuk. Majd lefedve kevés vízzel megpároljuk, mikor majdnem kész, hozzáadjuk a lecsót. Elõfõzzük a rizst. Közben a zöldségeket elõkészítjük (nyers zöldségeket megtisztítjuk, elõfõzzük, tököt legyaluljuk stb ). A tepsit vagy hõálló tálat olajjal kikenjük , aljára terítjük a fele zöldséget, ráterítjük a darált hússal összekevert elõfõzött rizst, majd a tetejére újra zöldséget rétegezünk. Tetejét meglocsoljuk kefirrel (vagy tejföllel), elõmelegített sütõben átsütjük. Önálló ételként tálaljuk.
Energia : 1484 kJ / 355 kcal Szénhidrát : 38,2 g

Székelykáposzta
Sertéshús 40 dkg Olaj 1 ek.
Füstölt szalonna 5 dkg Konyhasó
Tejföl 12 %-os 1 dl szegfûbors
Liszt 3 dkg babérlevél
Vöröshagyma 10 dkg lecsó 1 ek.
Savanyú káposzta 1 kg Fûszerpaprika
A felkockázott szalonnának kisütjük a zsírját, az evõkanál olajat hozzáadva megpároljuk benne az apróra vágott vöröshagymát. Fûszerpaprikával megszórjuk és belekeverjük a felkockázott húst. Fûszerekkel, lecsóval ízesítve pörköltöt készítünk belõle. Mikor félig puha a hús, beletesszük a kinyomkodott savanyú káposztát és vízzel felengedve tovább fõzzük. Mikor a hús és a káposzta is megfõtt, tejföllel és liszttel behabarjuk. Szénhidrát gazdagabb levessel (tarhonya, burgonya, lebbencs) párosítható
Energia : 1417 kJ / 339 kcal Szénhidrát : 20,9 g

Vagdalt
Sertés színhús 40 dkg Olaj 1 ek.
Zsemle 1 db Fûszerpaprika
Tojás 1 db Konyhasó
Vöröshagyma 5 dkg Fokhagyma ( zúzott )
Zsemlemorzsa 5 dkg bors
A sovány sertéshúst (de lehet filézett pulykacomb is) ledaráljuk és összedolgozzuk a vízbe elõáztatott és kinyomkodott zsemlével, a tojással és a fûszerekkel. Olajjal megkent tepsibe formázhatjuk pogácsának, de süthetjük egybe is. Kisüthetjük forró bõ olajban is, ha nem kell fogyókúrázni, ilyenkor a pogácsákat forgassuk zsemlemorzsába. Az így elkészített vagdalt energia tartalma több lesz, mivel megszívja magát az olajjal. Fõzelékekkel párosítható, szénhidrát szegény levesekkel.
Energia : 1193 kJ / 287 kcal Szénhidrát : 18,3 g
Morzsába forgatva, zsiradékban sütve:
Energia : 1546 kJ / 370 kcal Szénhidrát : 22,3 g

Zöldbabfõzelék
Zöldbab 0,8 kg Lecsó 2 ek.
Étolaj 3 ek. Petrezselyem zöldje 1 cs.
Liszt 4 ek. Fûszerpaprika 1 kk.
Tejföl (zsírszegény) 1 dl Ételecet (10%) ízlés szerint
Fokhagyma 2-3 gerezd Konyhasó 1 kk.
A megtisztított zöldbabot 2 cm hosszú darabokra vágjuk, és annyi enyhén sós, meleg vízben tesszük fel fõni, hogy éppen ellepje. Beletesszük a péppé zúzott fokhagymát és a lecsót. Zsemleszíntû rántást készítünk, melyet finomra vágott petrezselyem zöldjével, és fûszerpaprikával ízesítünk. Rántással besûrítve jól összeforraljuk. Sóval, ecettel utóízesítjük, végül hozzáadjuk a simára elkevert tejfölt, és még egyszer átforraljuk.
Energia : 908 kJ / 217 kcal Szénhidrát : 25,4 g


 Paradicsommártás
Paradicsom (sûrített) 20 dkg mesterséges édesítõ
Lezsírozott csont lé 1,2 l Zeller gumó vékony szelet
Étolaj 3 ek. Vöröshagyma 1 közepes fej
Liszt 3 ek. Konyhasó 1 mk.
Olajból és lisztbõl világos rántást készítünk. A tûzrõl levéve hozzáadjuk a sûrített paradicsomot. Felengedjük 1 liter lezsírozott csont lével vagy vízzel, amelyben elõzõleg megfõztük a vöröshagymát és a zellert. Sóval, édesítõvel ízesítve jól összeforraljuk. Fogyasztható fõtt hússal, 15 dkg-nyi burgonyával, vagy töltött paprikával (2 dkg rizs, 8 dkg sovány darált hússal).
Energia : 581 kJ / 139 kcal Szénhidrát : 16,1g
Túrós tészta
Tészta 20 dkg Konyhasó
Túró (félzsíros) 32 dkg Olaj 1 ek.
Tejföl (12 %-os) 2 dl Folyékony édesítõszer
A tésztát forró sós vízben megfõzzük, összekeverjük az áttört túróval, tálaláskor meglocsoljuk a tejföllel, ízesítjük ízlés szerint édesítõszerrel. Akinek nem kell ügyelnie az energiára, fogyaszthatja édesítés helyett kisütött szalonna kockával. Frankfurti levessel, húslevessel vagy újházi tyúkhúslevessel (1 evõkanálnyi tészta !) párosítható.
Energia: 1613 kJ / 386 kcal Szénhidrát: 41,9 g

Hagyományos ételek – cukorbetegeknek II. rész

A megszokott ételeket, egészségesebb összetétellel elkészítve, könnyebb betartani az étrendet. Fontos, hogy ne fogyókúraként, átmenetileg figyeljünk csak étrendünkre, hanem kisebb megszorításokkal, fokozatosan, és véglegesen alakítsuk át az étkezésünket. Ez a záloga annak, hogy leadott kilóink ne jöjjenek vissza egy idõ után. Minden leadott kiló javít a cukoranyagcserén, szerencsés esetben csökkenthetõ a szedett gyógyszer, vagy a kapott inzulinadag mennyisége.
Általában célszerû fél-egy év alatt a jelenlegi testsúly 5-10 %-t leadni. Ez kicsit ellentmond a hirdetésekben felkínált „1-2 hónap alatt adjon le 15-20 kg-t” lehetõségeknek, de tartósabb az eredménye, mert
- Az ételek nyersanyagainak minõségi átalakítása miatt mennyiségileg nem kell sokkal kevesebbet enni
- A szervezet nem állítja át tartalékolásra az anyagcserét
- Együtt lehet étkezni a családdal
- Fél, egy év, két év múlva is betartható az étrend (ami pl. a 600 kcal étrendre nem mondható).
Az egészséges táplálkozási ajánlások egyik javaslata, a napi többszöri (4-6) étkezés. Ez nem mond ellen a diabetes, vagy a testsúlycsökkentés alapelveinek, ha helyesen értelmezzük. Dietetikailag ugyanis étkezésnek számít egy db alma, vagy 2 dl tej is, amit általában az emberek nem neveznek étkezésnek- fõleg a tejet nem, hiszen azt isszuk.
Tehát a cukorbetegségben javasolt 5-6 étkezés valójában: reggeli- ebéd-vacsora, 2-3 „nassal”, ami lehetõleg gyümölcs, vagy zöldség, esetleg rostos gabonatermék legyen (korpáskeksz, cukormentes háztartási keksz, abonett, puffasztott rizs, vagy búza) 15-20 g szénhidrát mennyiségben.
A legkritikusabb fõ étkezés a reggeli. Itt nagyon visszafogottan kell étkezni, mert a 25-35 g szénhidrátba nem fér sok bele, fõleg ha tejet is iszunk. Egy dl tej, és egy dkg kenyér is kb. 5 g szénhidrátot tartalmaz. Eszerint kell a gyomrunkkal alkut kötni, hogy tejet is szeretnénk inni, vagy az 5-6 dkg kenyér a fontosabb. Akinek még ez a kenyér mennyiség is kevésnek bizonyul, a tízóraira is tervezhet még 3-4 dkg kenyeret, és fogja úgy fel, hogy a reggelijét két részletben eheti meg – egy, másfél óra eltéréssel.
A húsvét újabb kihívást jelent mindenkinek étkezés szempontjából. A sonka sovány, húsos részével nincs is semmi gond, egy-egy fõtt tojás is ehetõ, mióta kiderült, hogy nem az élelmiszerek koleszterin tartalma befolyásolja döntõ módon a vér koleszterinszintjét. Sokkal fontosabb a kenyér mennyisége, és hogy ellent álljunk a cukorral készült süteményeknek ( a kalács is cukorral készül!). Persze a sós sütemények is csak mértékkel fogyaszthatók - egy dkg-nyi kb. 6-7 g szénhidrát -, és sajnos nem energia szegények.

Karfiolleves
Karfiol 60 dkg
Sárgarépa 10 dkg
Petrezselyemgyökér 10 dkg
Tejföl (zsírszegény ) 1 dl
Levestészta 4 tojásos 4 dkg
Étolaj 1 ek.
Petrezselyem zöldje 1 cs.
A megtisztított, kockákra vágott sárgarépát és petrezselyemgyökeret felmelegített olajon átfuttatjuk, finomra vágott petrezselyem zöldjével meghintjük, kevés csontlevet vagy vizet aláöntve pároljuk. Ha félpuha, hozzáadjuk a rózsáira szedett karfiolt, csontlével vagy vízzel felengedve, megsózzuk, puhára fõzzük.Tejföllel behabarjuk , kiskocka vagy kiskagyló tésztát fõzünk bele . Frissen vágott petrezselyem zöldjével meghintve tálaljuk.
Energia : 585 kJ / 140 kcal Szénhidrát : 18,3 g

Palócgulyás
Marhahús 25 dkg Petrezselyem zöldje 1 csomag
Zöldbab 40 dkg Tejföl (zsírszegény) 1 dl
Étolaj 1,5 ek. Tárkony 1 késhegynyi
Vöröshagyma 10 dkg Fokhagyma 1-2 gerezd
Lecsó 3 ek.
Fûszerpaprika 1 kk.
Az olajban megfonnyasztott vöröshagymához hozzáadjuk az egyenletes kockákra vágott marhahúst és néhány percig együtt pirítjuk. Megszórjuk fûszerpaprikával, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, és kevés vízzel felöntve, megsózva, fedõ alatt pároljuk. Amikor félig puha, beletesszük a feldarabolt zöldbabot, a lecsót, kevés borot, tárkonyt és a petrezselyem zöldje felét. Fölengedjük kb. 1 liter vízzel, és addig fõzzük, amíg a hús megpuhul. A tejfölt hozzámelegítve behabarjuk, összeforraljuk , majd petrezselyem zölddel meghintve tálaljuk. Alacsony szénhidrát tartalma miatt tésztás második fogás elõtt fogyasztható. Levesbetétként csipetkét is fõzhetünk bele, akkor szénhidrát tartalma kb. 10 grammal több lesz.
Energia : 1096 kJ / 262 kcal Szénhidrát : 10,7 g

Lecsós marhaszelet
Marhahús ( lapocka ) 40 dkg
Füstölt szalonna 8 dkg
Zöldpaprika 10 dkg
Paradicsom 10 dkg
Vöröshagyma 10 dkg
A lesózott marhahúst vékony szeletekre vágva elõsütjük, majd egy nagyobb lábasban félretesszük. Apró kockára vágjuk a szalonnát és a vöröshagymát. A megmaradt pecsenyelében kisütjük a szalonna kockák zsírját, benne üvegesre fonnyasztjuk az apróra összevágott vöröshagymát. Megszórjuk kevés fûszerpaprikával, sóval, majd a paprikát, paradicsomot hozzáadva elkészítjük a lecsót. Mikor a lecsó félig elkészült, ráöntjük a marhaszeletekre, és együtt készre pároljuk. Tarhonyával , rizzsel (5 dkg szárazon) tálaljuk .
Energia : 1367 kJ / 327 kcal Szénhidrát : 4,1 g

Eszterházi sertés szelet
Sertéshús 40 dkg Olaj 1 ek.
Tejföl (zsírszegény) 1 dl Liszt 1 ek.
Petrezselyem gyökér 5 dkg Babérlevél
Sárgarépa 5 dkg lecsó 1 ek.
Vöröshagyma 5 dkg Mustár
Citrom Petrezselyem zöld
A sovány húst vékony szeletekre vágjuk, lesózzuk, majd a felforrósított olajon mindkét oldalát pirosra sütjük. Egy nagyobb lábasba a hús szeleteket félrerakjuk. Apró kockára vágjuk a vöröshagymát és a megmaradt pecsenyelében üvegesre fonnyasztjuk. Belerakjuk a kockára vágott zöldségeket, ízesítjük sóval, borssal, babérlevéllel és mustárral. Kevés vízzel felengedve pároljuk. Mikor majdnem puha, a kisütött szeletekre öntve készre pároljuk. Behabarjuk a tejföllel és liszttel, majd a citromlével utánízesítve összeforraljuk.
Energia : 936 kJ / 224 kcal Szénhidrát : 6,3 g

Natúr sertésborda
Sertéskaraj 40 dkg
Olaj 2 ek.
Liszt 4 dkg
A kivert, lesózott karaj szeletek mindkét oldalát lisztbe forgatjuk, és a felforrósított olajban rózsaszínre sütjük. Frissen sütve tálaljuk. Fogyasztható burgonya és rizs körettel, salátával. A köret és a saláta adagját az ebédre fogyasztható szénhidrát tartalom figyelembe vételével.
Energia: 936 kJ / 224 kcal Szénhidrát : 7,4 g
Párolt káposzta almával
Fejes káposzta 80 dkg Köménymag
Alma 40 dkg Édesítõ
Étolaj 2 ek. Ételecet (10 %-os) ízlés szerint
A fejes káposztát vékony csíkokra vágjuk, enyhén megsózzuk, és állni hagyjuk. Az olajat felmelegítjük, beletesszük a lesózott káposztát és fedõ nélkül többször lazán átforgatva pirítani kezdjük, majd megszórva köménymaggal, ízesítve ecettel, lefedve pároljuk, idõnként megkeverve. Mikor már majdnem kész, beletesszük a csíkokra vágott almát, és együtt készre pároljuk, ízesítjük ízlés szerint édesítõvel. Nem csak malacsülttel finom. Fogyni vágyók önálló köretként fogyasszák, de 10-15 dkg fõtt, vagy resztelt burgonyával is tálalható.
Energia : 539 kJ / 129 kcal Szénhidrát : 18,7 g
 
Vegyes finomfõzelék
Vegyes zöldség 80 dkg
Tej (zsírszegény) 2 dl
Petrezselyem zöldje 1 cs.
Étolaj 2 ek.
Liszt 4 ek.
A felmelegített olajon átfuttatjuk a vegyes zöldséget, meghintve finomra vágott petrezselyem zölddel, enyhén megsózva, fedõ alatt saját levében pároljuk. Ha szükséges, kevés csontlevet vagy vizet öntünk alá. Amikor megpuhult, a levét elpárologtatjuk, meghintjük liszttel, átpirítjuk, és a tejjel felengedjük. Utánízesítjük sóval, frissen vágott petrezselyem zöldjével, és összeforraljuk.
Energia : 1017 kJ / 243 kcal Szénhidrát : 32 g

Rakott Burgonya
Burgonya 80 dkg
Tojás 6 db
Krinolin 20 dkg
Gyulai (gyári szeletelt) 4 dkg
Tejföl (12 %) 1 pohár
Olaj 1 evõkanál
A burgonyát megtisztítjuk, karikára vágva sós vízben megfõzzük, majd leszûrjük. Egy tojást nyersen hagyunk, a többit keményre fõzzük (érdemes elõre megfõzni, mert akkor könnyebben tisztítható, de felhasználhatjuk a húsvéti „locsolós” tojásokat is). A krinolint és a tojásokat is karikára vágjuk. Kiolajozott tepsibe leterítjük a fõtt burgonya felét, rárétegezzük elõször a fõtt tojás karikákat (gyengén megsózzuk), majd a krinolin karikákat, végül a gyulai kolbász szeletkéket, amelyek íze majd a „hagyományos rakott krumpli” illúzióját adják. Ezután a maradék fõtt burgonyát tesszük felsõ rétegnek. A félretett nyers tojást összekeverjük a tejföllel, és a burgonya tetejére simítjuk, majd forró sütõben átsütjük.
Energia : 2202 kJ / 527 kcal Szénhidrát : 42 g

Cékla saláta
Cékla 60 dkg
Ecet
Tabletta vagy folyékony édesítõ
Köménymag
Ecetes reszelt torma
Céklát héjában puhára fõzzük. Meghámozzuk és ízlés szerint kockára, cikkekre vagy hasábokra vágjuk. 2 dl páclevet készítünk az ecettel, édesítõvel, ízesítjük köménymaggal, csipetnyi sóval, tormával. Összeérlelve tálaljuk.
Energia : 196 kJ / 47 kcal Szénhidrát : 9 g
Téli gyümölcs saláta
Alma 20 dkg
Narancs 20 dkg
Kivi 20 dkg
Banán 10 dkg
Édesítõ
Citromlé
A narancs gerezdeket háromfelé vágjuk. Hasonló méretûre aprítjuk az almát és a kivit, a banánt felkarikázzuk. Üvegtálba téve a gyümölcsöket, ízesítjük citromlével, édesítõvel és lazán összekeverjük. Hûtõben összeérlelve fogyasztható közti étkezésre.
Energia: 360 kJ / 86 kcal Szénhidrát: 18,2 g


Fehérjék – cukorbetegségben
A fehérjék az élet nélkülözhetetlen építokövei. Az emberi szervezetben levo fehérjék állandóan bomlanak és újraépülnek. Ezekhez a folyamatokhoz nélkülözhetetlenek a táplálékban elfogyasztott fehérjék. A fehérjéket aszerint csoportosítjuk, hogy milyen összetételuek. Teljes értéku a tej, hús, tojás és szója fehérje tartalma. A növényi fehérje források viszont általában nem teljes értékuek (pl. búza sikér tartalma).
A cukorbeteg étrendben, az elmúlt húsz évben nagy változások történtek, a fehérje tartalom megítélése szempontjában. Régen azt mondták, hogy a cukorbeteg, ha éhes, egyen húst, felvágottat, sajtot, mert ezekben nincs szénhidrát. Sokan ezért nem is tartották be az étrendet, mivel ezek az élelmiszerek elég drágák.
Ma több szempontból nem javasoljuk a fehérjék mértéktelen fogyasztását:
- A szervezet fehérje igénye 1g testsúly kilogrammonként. Ez azt jelenti, hogy egy 170 cm magas embernek a normál testsúlya kb. 70 kg , és ugyanennyi gramm fehérjére van szüksége a szervezetének. Ennek kb. a felét célszeru húsból, felvágottból, tejtermékbol biztosítani. A szervezet fehérje igénye csak speciális helyzetekben no meg – fejlodo szervezet, terhesség, mutét, betegség -, ilyenkor 1,2- 1,5 g fehérjére lesz szüksége ( kb. napi 100 g ). Ehhez képest a magyar átlag fogyasztás 110- 140 g .
- A fehérje az egészséges ajánlások szerint a napi energia 15-20 %-t kellene hogy biztosítsa. Napi 2000 kcal bevitel esetén ez 75- 90 g fehérjét jelent.
- A cukorbetegség egyik súlyos szövodménye a vesefunkció romlásával kapcsolatos, ahol az étrend fehérje szegény is (napi 40- 60 g ). Minden harmadik cukorbeteg veszélyeztetett a veseszövodmény kialakulásában. A 2. típusú (érettkorú) cukorbetegség diagnózisának megállapításakor, mivel elotte akár egy évtizedig is fennállhat a cukoranyagcsere zavar, nem egyszer már lehet veseszövodménye is a diabeteses betegnek.
- New York-i kutatók vizsgálata szerint szív- és érrendszeri elváltozásokat és ezek szövodményeinek kockázatát eredményezi a húsfélékben és magas zsírtartalomban gazdag étrend. A cukorbetegek elorehaladottabb érelmeszesedésben szenvednek, mint a nem cukorbetegek. A cukorbetegeknél végzett vizsgálatoknál azt tapasztalták, hogy gyulladásra jellemzo kóros laborértékek is magasabbak voltak, mint a szénhidrátban bovelkedo (zöldség, fozelék, rostos gabonatermékek) étrenden levoknél.
- Mivel túlsúly esetén az étrend energiaszegény, a többlet fehérje bevitel, többlet energiát jelent a szervezet számára.
Ezek figyelembe vételével, már csak pénztárcánk védelmében is, érdemes figyelni az elfogyasztott fehérje mennyiségére is. A szervezetünk igénye: 2- 3 dl tej vagy kefir, 8-10 dkg sovány hús, 3-5 dkg sovány sajt vagy felvágott.

Tárkonyos busa
Busa szeletek 40 dkg Citrom ½ db
Olaj 2 ek. Tárkonylevél friss 2 kk.
Tejföl 12 %-os 2 dl
A halszeleteket besózva, borssal, citrommal ízesítve legalább egy óráig állni hagyjuk, majd felmelegített olajban mindkét oldalát átsütjük. Tepsibe vagy tuzálló tálba a halszeleteket egymás mellé rakjuk. A tejfölt jól összekeverjük az apróra vágott tárkonylevéllel és a halszeletekre öntve, elomelegített sütoben jól összemelegítjük.
Energia: 840 kJ / 201 kcal Szénhidrát: 2,1 g

Kapros csirke
Felso csirkecomb 4 db
Margarin 4 dkg
Citrom ½ db
Liszt 3 dkg
Kapor
Vöröshagyma 5 dkg
Tejföl (12 %-os) 1 pohár
Kevés margarinon a csirkecombokat átpirítjuk, sóval, citromlével, reszelt citromhéjjal, kaporral ízesítve megpároljuk. A maradék margarinon a lisztet megpirítjuk, majd tuzrol levéve vízzel simára keverjük. Az egészben hagyott vöröshagymával lassú tuzön besurítjük, majd a hagymát eltávolítva a tejföllel összekeverve egyet forraljuk, és a mártást a csirkecombokra öntve tálaljuk. Burgonyával, vagy energiaszegény étrendbe rostonsült cukkínival fogyasztjuk.
Energia: 1200 kJ / 287 kcal Szénhidrát: 7,5 g

Zöldséges sertéssült
Sertéshús (sovány) 40 dkg .
Vaj 2 dkg
Citromlé 2 ek.
Fehérbor (száraz) 1 dl
Gomba 2 dkg
Olajbogyó 6 db
Zöldpaprika 1 db
Rozmaring 1 tk
A vajat közepes lángon megmelegítjük, és megpirítjuk benne a hús szeleteket. Mérsékeljük a lángot, és adjuk hozzá a karikára vágott zöldpaprikát. Öntsük rá a bort, és adjuk hozzá a gombát és a rozmaringot. Lefedve fél óráig pároljuk. Szeletelt olajbogyóval, citromlével és petrezselyemmel ízesítve tálaljuk.
Energia: 1074 kJ / 257 kcal Szénhidrát: 4,9 g

Vadrizses zöldbabsaláta
Vadrizs 3 dkg Fehérbor (száraz) 2-3 ek.
Barna rizs 4 dkg Olívaolaj 2 ek.
Zöldbab 40 dkg Szezámmag olaj 1 kk.
Szezámmag 3 ek. Orölt gyömbér
Diabetikus méz 1 kk. Tengeri só
Fehér bors (orölt)
A rizseket többször megmossuk, majd 2,5-szeres mennyiségu vízben feltesszük foni. Kis lángon addig fozzük, amíg a vadrizs szemek egy kissé szét nem nyílnak. Még melegen megkeverjük, és hagyjuk kihulni. A zöldbabot forró sós vízbe mártjuk, három percig fozzük, majd lecsepegtetjük, és hulni hagyjuk. Elkészítjük az öntetet a borból, olajokból és az ízesítokbol, és egy tálban a rizsekkel és a zöldbabbal óvatosan összekeverjük. Tálalásig hutve tároljuk.
Energia: 886 kJ / 212 kcal Szénhidrát: 20 g

Nyári vitaminsaláta
Paradicsom 25 dkg Kovászos uborkalé 1,5 dl
Zöldpaprika 10 dkg Mustár 1 kk.
Kovászos uborka 20 dkg Édesíto tabletta 2-3 db
Csemegekukorica 10 dkg Tárkony 1 csipetnyi
Vöröshagyma 1 diónyi Kapor ½ cs.
A kovászos uborka és a kukoricakonzerv levét alaposan összekeverjük (lehet turmixolni is) a fuszerekkel, majd ráöntjük a vékony szeletekre vágott paradicsom, zöldpaprika, kovászos uborka, a csemegekukorica-konzerv és reszelt vöröshagyma keverékére. Néhány óráig hutoszekrényben érleljük. Tálaláskor a tetejére szórhatunk kevés frissen vágott kaprot.
Energia: 263 kJ / 63 kcal Szénhidrát:11,4 g

Tárkonyos paradicsomsaláta
Paradicsom 80 dkg Tárkony 1 mk.
Ételecet 2 ek. Olívaolaj 1 ek.
Édesíto ízlés szerint
A paradicsomot vékony karikára vágjuk. Páclevet készítünk ecetbol és édesítobol, ízesítjük a tárkonnyal, ráöntjük a paradicsomra, tetejére olíva olajat csorgatunk és összeérleljük.
Energia: 335 kJ / 82 kcal Szénhidrát: 8 g

Nyári tésztasaláta
3 színu orsótészta 16 dkg
Sárgarépa 2 kis szál
Paradicsom 20 dkg
Olívaolaj 3 ek.
Citromlé 2 ek.
Brokkoli 20 dkg
Petrezselyem zöldje 1 cs.
A tésztát sós vízben nem túl puhára fozzük, hideg vízzel leöblítjük, alaposan lecsepegtetjük, és 1 evokanál olajjal összekeverjük. A brokkolit 1 percre lobogó forró vízbe rakjuk, majd jéghideg vízzel leöblítjük, és lecsepegtetjük. A paradicsomot vékony karikákra vágjuk, a sárgarépát nyersen lereszeljük, vagy fove karikára vágjuk. A brokkolit a répával és a paradicsommal együtt a tésztához keverjük. A citromlevet a maradék olajjal alaposan összekeverjük, a salátára öntjük, és a petrezselyemmel ízesítve átforgatjuk. Szobahomérsékleten tálaljuk.
Energia: 1091 kJ / 261 kcal Szénhidrát: 33,8 g

Szedres joghurt formában
Hozzávalók (4 adaghoz):
30 dkg friss vagy mélyhutött szeder,
4 evokanál citromlé, 3 dl joghurt,
4 evokanál CANDEREL édesítopor,
1 tojásfehérje, 2 dl tejszín, csipetnyi só,
3 evokanál zselatinpor; a mártáshoz
25 dkg túró, 1 ½ dl tej, ½ citrom reszelt
sárga héja, 4 evokanál citromlé, 2 ½ - 3
evokanál CANDEREL édesítopor.
Díszítéshez félrerakunk néhány szem szedret, a többit a turmixgép poharába öntjük Rálocsoljuk a citromlevet, és pépesre törjük. Szitán átnyomjuk, hogy a magjai ne kerülhessenek bele a desszertbe. Ezután a gyümölcspürét tálba öntjük, hozzátesszük a joghurtot, és 3 evokanál CANDEREL édesítoporral összekeverjük. A tojásfehérjét 1 evokanál CANDEREL édesítoporral kemény habbá verjük. Ugyancsak felverjük a tejszínt. A zselatint 1 dl hideg vízben megáztatjuk, majd kis lángra téve, folyamatosan kevergetve, kissé folyósra melegítjük. A gyümölcsös joghurthoz keverjük a tojásfehérjehabot, valamint a tejszínhabot is. Egy nagyobb formát (akár kuglófformát) hideg vízzel kiöblítünk, majd beleöntjük a gyümölcsös habot. A tetejét egyenletes simára igazítjuk, folpack fóliával befedjük, és a hutoszekrényben fél napig dermesztjük. Tálalás elott a formából tálra borítjuk. A mártáshoz turmixgép poharába tesszük a túrót, ráöntjük a tejet, és a citromlevet, valamint beleszórjuk a citromhéjat. A CANDEREL édesítoporral kelloen édesre ízesítjük, majd habos krémmé keverjük, a joghurtos szeder köré öntjük.
A megmaradt szederrel szépen körberakva kínáljuk.
Energia: 1437 kJ / 344 kcal Szénhidrát: 14 g
 
Gyümölcssaláta túrókrémmel
Hozzávalók (4 adaghoz):
2 narancs, 2 kiwi, 2 banán,
1 alma, 1 nektarin,
2 evokanál citromlé,
1 evokanál Canderel édesítopor;
a túrókrémhez 40 dkg félzsíros tehéntúró,
2 dl kefír, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj,
2 evokanál citromlé,
4 evokanál Canderel édesítopor,
3 dkg pörkölt, vágott mandula
A narancsokat meghámozzuk, fehér héjukat is leszedjük, majd a hártyákat egy éles kés segítségével eltávolítjuk. A kiwit, valamint a banánt hámozás után hosszában félbevágjuk és felszeleteljük. A nektarint és az almát megmossuk, negyedekbe vágjuk, kimagozzuk és felszeleteljük. Az összes feldarabolt gyümölcsöt tálba tesszük, és citromlével megöntözzük. A Canderel édesítoporral meghintjük, és kissé átforgatjuk. További felhasználásig hidegre tesszük.
A túrókrémhez a tejet, az áttört túrót, a reszelt citromhéjat és a citromlevet teljesen simára keverjük, majd a Canderel édesítoporral kellemesen édesre ízesítjük.
A gyümölcsöt tálalás elott ismét kissé átforgatjuk, négy desszertes tányéron elosztjuk, és a túrókrémmel megkoronázzuk. Mindegyik adagra rászórunk a mandulából. Jól behutve kínáljuk.
Energia:1200kJ/ 287 kcal Szénhidrát : 20 g

Sajtgombóc
Hozzávalók: 20 dkg Óvári sajt (kal. 580, CH. 4), 5 dkg zsemlemorzsa (kal. 170, CH. 36), 4 db tojás (kal. 280, CH. -), 2 dl olaj a sütéshez (kal. 600, CH. -), 3 dkg Rama margarin (kal. 117, CH. -), só, bors
Elkészítése: a zsemlemorzsát elkeverem a reszelt sajttal, a tojások sárgájával és a fűszerekkel. Amikor szépen összeállt, nedves kézzel diónyi gombócokat készítek, a tojások fehérjét felverem, megforgatom benne a gombócokat, utána a lisztben, és a felforrósított olajban hirtelen kisütöm. Burgonyapürével tálalom még forrón.

Túróval rakott burgonya
Hozzávalók: 1 kg burgonya (kal. 900, CH. 200), 25 dkg félzsíros tehéntúró (kal. 350, CH. 10), 6 dkg zsemlemorzsa (kal. 170, CH. 36), 5 evőkanál olaj (kal. 150, CH. -), só, bors, 2 mokkáskanál őrölt kömény
Elkészítése: a burgonyát héjában megfőzöm, meghámozom, karikára vágom és hűlni hagyom. Egy tűzálló vagy teflonedényt kiolajozok, megszórom a zsemlemorzsával és a burgonya felét belerakom. A túrót elkeverem a fűszerekkel és elsimítom a burgonyán, betakarom a maradék burgonyával, előmelegített sütőbe körülbelül 25 percig sütöm. Könnyű vacsora, de ha ebédre készítem, főtt, füstölt kolbászkarikákkal gazdagítom, és a tetejét tejföllel meglocsolom.

Gombás babsaláta
(4 adag)
Hozzávalók: 20 dkg száraz, lehetőleg nagyszemű bab (kal. 626, CH. 108), 20 dkg gomba (kal. 160, CH. 12), 1 fej vöröshagyma (kal. 40, CH. 8), 10 dkg gépsonka vagy füstölt tarja (kal. 160, CH. -), 5 evőkanál olaj (kal. 150, CH. -), zöldpetrezselyem, só, bors, őrölt kömény, 1 evőkanál mustár, 1 dl vörösbor (kal. 85, CH. 3).
Elkészítése: az előző este beáztatott babot a felszeletelt gombával enyhén sós vízben puhára főzöm. Amíg fő, karikákra vágom a vöröshagymát, vékony csíkokra vágom a gépsonkát vagy a füstölt tarját, és az olajon pár percig párolom a hagymával. Felengedem a vörösborral és hűlni hagyom. Leszűröm a babot és a gombát, hozzáadom a fűszereket és a párolt hagymás sonkát, a mustárt, és óvatosan elkeverem, hogy össze ne törjön. Egy-két órára hűtőszekrénybe teszem, és tálalás előtt megszórom a petrezselyemzölddel. Uzsonnára vagy reggelire kínálom.

Linzertészták
Berliner, diós-ánizsos szívecskék, gyümölcskosárkák...
A linzertészta elkészítésénél arra ügyeljünk a legjobban, hogy gyorsan dolgozzuk ki a tésztát, mert a kéz melegétől olvad.
A lisztet itt is szitáljuk át, lehetőleg puha, de nem olvasztott margarint és csak tojássárgáját használjunk.
Hűtőben, vagy hideg helyen kell pihentetni, legalább 1 órát, de ha 1 éjszakán át hagyjuk pihenni, még finomabb lesz a tésztánk.

BERLINER
/kb.36 db/
Hozzávalók:
30 dkg liszt, 15 dkg Ráma margarin, 2 db tojás sárgája, 7 dkg fruktóz, 20 dkg diabetikus lekvár, 1 citrom leve és héja, 10 dkg darált dió, 2 dl 1,5%-os tej, 10 dkg diabetikus darált keksz.
A piskóta tésztához:
3 db tojás, 8 dkg liszt, 5 dkg fruktóz.
A linzertészta alapanyagát összegyúrjuk és hideg helyen pihentetjük. Közben elkészítjük a tölteléket. 1 dl tejjel leforrázzuk a diót, a maradék tejjel a kekszet. Az egészet összekeverjük és hozzáadjuk a reszelt citrom héját és a levét. A tésztát kinyújtjuk és kikent tepsibe tesszük. Megkenjük a lekvárral, rátesszük a diós tölteléket, majd a piskóta tésztát nyomózsákba vagy zsírpapírba téve berácsozzuk a tészta tetejét. Lassú tűznél, kb. 30-35 percig sütjük.
Összes tápanyagtartalom: 19373 kJ/4623 kcal, 109,1 g feh., 220,8 g zsír, 541,7 g szénh.
1 db tápanyagtartalma : 538 kJ/128 kcal, 3 g feh., 6,1 g zsír, 15 g szénh.

DIÓS ÁNIZSOS SZÍVECSKÉK
/kb.50 db/
Hozzávalók:
30 dkg liszt, 15 Delma light margarin, 3 db tojás sárgája, 1 kávéskanál ánizspor, 5 dkg mazsola, 10 dkg dió, 5 dkg diabetikus csokoládé.
Az alapanyagokat jól összedolgozzuk és hideg helyen pihentetjük. Vékonyra kinyújtjuk és szívecskéket szaggatunk belőle. Kikent tepsibe rakjuk és lassan, 8-10 percig sütjük.
Ha kihűlt, olvasztott, higított /2-3 kávés kanál olajjal/ csokiba mártogatjuk és mindegyik tetejére egy fél szem diót teszünk.
Összes tápanyagtartalom: 11778 kJ/2840 kcal, 69,3 g feh., 158,5 g zsír, 281,1 g szénh.
1 db tápanyagtartalma: 235 kJ/56 kcal, 1,3 g feh., 3,1 g zsír, 5,6 g szénh.

DIÓS LINZERKOSZORÚ
/kb. 40 db/
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 25 dkg Delma light margarin, 3 db tojás sárgája, 10 dkg fruktóz, 40 dkg diabetikus lekvár, 10 dkg dió.
Az alapanyagokat gyorsan összedolgozzuk, és hűtőben vagy hideg helyen legalább 1 órát pihentetjük. Késfok vékonyságúra nyújtjuk és pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. A lapok felét középen is kiszúrjuk, ezt megkenjük tojásfehérjével és megszórjuk a durvára vagdalt dióval. Ha kisült, két-két lapot lekvárral összeragasztunk.
Összes tápanyagtartalom: 17984 kJ/4313 kcal, 94,8 g feh., 179,2 g zsír, 569 g szénh.
1 db tápanyagtartalma: 449 kJ/107 kcal, 2,3 g feh., 4,4 g zsír, 14,2 g szénh.

GYÜMÖLCSKOSÁR
/kb. 40 db/
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 25 dkg Delma light margarin, 10 dkg fruktóz, 4 db tojás sárgája,
Töltelék:
15 dkg darált dió, 1 evőkanál kakaó, 5 dkg fruktóz, 4 db tojásfehérje, 30 dkg meggy.
A tészta alapanyagait jól összegyúrjuk és hideg helyen pihentetjük. Kis gombócokat formálunk és kikent kosárkaformába nyomkodjuk. Elkészítjük a következő krémet.
A fehérjét felverjük és belekeverjük a diót, a kakaót és a fruktózt. A tésztákat megtöltjük a krémmel és mindegyik kosárkába 1 meggyszemet nyomunk. Lassan sütjük. Még melegen szedjük ki a formából óvatosan, hogy el ne törjön.
Összes tápanyagtartalom: 19749 kJ/4667 kcal, 118,7 g feh., 218,3 g zsír, 553,4 g szénh.
1 db tápanyagtartalma: 493 kJ/116 kcal, 2,9 g feh., 5,4 g zsír, 13,8 g szénh.

HABOS FENYŐFÁCSKA
/kb.40 db/
Hozzávalók:
20 dkg liszt, 10 dkg Delma light margarin, 1db tojás, 5 dkg fruktóz, 10 dkg kókusz reszelék, zöld ételfesték
Az alapanyagokat a kókuszreszelék kivételével jól összedolgozzuk. Hideg helyen pihentetjük.
Vékonyra kinyújtjuk, és fenyőfa kiszúróval kis fenyőfákat készítünk. Kikent sütőlemezre rakjuk, megkenjük tojásfehérjével és megszórjuk a kókusz reszelékkel. Lassan sütjük.
Összes tápanyagtartalom: 7150 kJ/1718 kcal., 33,3 g feh., 84,9 g zsír, 200,4 g szénh.
1 db tápanyagtartalma: 178 kJ/42 kcal., 0,8 g feh., 2,1 g zsír, 5 g szénh.

MACKÓ
/kb. 60 db/
Hozzávalók:
30 dkg liszt, 15 dkg Delma light margarin, 2 db tojás sárgája, 6 dkg fruktóz, 5 dkg diabetikus csokoládé.
Az alapanyagokat jól összegyúrjuk és hideg helyen pihentetjük. Vékonyra kinyújtjuk és mackó formát szaggatunk ki belőle. Mindegyik mackó fejébe fogpiszkálót szúrunk, így fel tudjuk rakni a karácsonyfára. Kikent tepsiben, közepes lángon, kb. 8-10 percig sütjük.
A csokit közben felolvasztjuk és kb. 2 kávéskanál olajjal hígítjuk, nejlonzacskóba tesszük és a zacskó alját kivágjuk. Ezzel készítünk a macinak szemet, szájat, fület stb.
Összes tápanyagtartalom: 9233 kJ/2230 kcal, 47,3 g feh., 93,3 g zsír, 296,2 g szénh.
1 db tápanyagtartalma: 153 kJ/37 kcal, 0,7 g feh., 1,5 g zsír, 4,9 g szénh.

MANDULÁS LINZERPEREC
/kb.40 db/
Hozzávalók:
30 dkg liszt, 15 dkg Delma light margarin, 7 dkg fruktóz, 2 db tojás sárgája, reszelt citrom héja, 10 dkg vagdalt mandula.
Az anyagokat gyorsan összedolgozzuk, és legalább 1 órát, hideg helyen pihentetjük. Lisztezett deszkán késfoknyi vékonyságúra nyújtjuk, és perec alakúra formázzuk. Kikent tepsibe rakjuk, megkenjük tojásfehérjével, a tetejére durvára vágott mandulát szórunk. Aranysárgára sütjük. Nagyon gyorsan sül, ezért lehetőleg kis lángon süssük.
Összes tápanyagtartalom: 10843 kJ/2613 kcal., 72,9 g feh., 126,2 g zsír., 287,5 g szénh.,
1 db tápanyagtartalma: 271 kJ/65 kcal., 1,8 g feh., 3,1 g zsír, 7,1 g szénh.

MÁLNÁS LINZERKOSZORÚ
/40 db/
A tészta ugyanúgy készül, mint a diós linzer (lásd 41. old.), csak a tetejét nem szúrjuk ki.
Ha kihűlt megtöltjük a következő krémmel:
0,5 liter tejből és 1 csomag eper ízű duétás pudingporból sűrű krémet főzünk. Ha kihűlt, belekeverünk 20 dkg leturmixolt epret vagy málnát és pár csepp folyékony édesítőt. Hozzákeverünk (lehetőleg robot géppel ) 2 csomag Rama vagy Delma margarint. (Itt nem jó a Delma light, az alacsony zsiradéktartalma miatt). A felső lapot félig bemártjuk olvasztott csokiba, az alsó lapot nyomózsákból megtöltjük a krémmel, és ha a csoki megdermedt, rátesszük az alsó lapra.
Összes tápanyagtartalom: 31182 kJ/7469 kcal., 91,8 g feh., 552,9 g zsír, 522,2 g szénh.
1 db tápanyagtartalma: 779 kJ/186 kcal., 2,2 g feh., 13,8 g zsír, 13 g szénh.

REBARBARA KOCKA
/kb. 36 db/
Hozzávalók:
60 dkg liszt, 25 dkg Delma light margarin, 1 csomag sütőpor, 10 dkg fruktóz, 3 db tojás sárgája, 1 kg rebarbara, 1 evőkanál fahéj, 10 dkg dió, 3 evőkanál olaj.
Az alapanyagokat összegyúrjuk, ha nem állna össze egy kevés tejet öntsünk hozzá. Pihentessük, hideg helyen. Közben meghámozzuk a rebarbarát és vékony kockákra vágjuk. 3-4 evőkanál olajon megpároljuk a fahéjjal. A tésztát két részre osztjuk, és az egyik lapot kikent tepsibe terítjük, rászórjuk egyenletesen a rebarbarát és meghintjük dióval. Erre tesszük a másik lapot. Felvert tojással megkenjük, tetejét villával megszurkáljuk, közepesen meleg sütőben, 30-35 percig sütjük.
Összes tápanyagtartalom: 19295 kJ/4627 kcal, 110,3 g feh., 210 g zsír, 564,4 g szénh.
1 db tápanyagtartalma: 535 kJ/128 kcal, 3 g feh., 5,8 zsír, 15,6 g szénh.

TÚRÓ KRÉMES
/kb. 36 db/
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 25 dkg Delma light margarin, 10 dkg fruktóz, 2 db tojás sárgája, 1/2 kg félzsíros túró, 5 dkg mazsola, 10 dkg Delma light margarin, 1 citrom leve és héja, 2 db tojásfehérje, 10 dkg fruktóz.
Az anyagokat jól összedolgozzuk és hideg helyen pihentetjük. Két lapot nyújtunk, egyenként kisütjük, majd a túrókrémmel megtöltjük, amit a következő képpen készítünk el. A túrót a margarinnal, a citrom levével és a héjával, valamint a mazsolával habosra keverjük.
A tojásfehérjéket szintén habosra keverjük, hozzáadjuk a fruktózt és még habosítjuk. Végül a felvert fehérjék habját is belekeverjük a túróba.
Összes tápanyagtartalom: 19891 kJ/4783 kcal, 158 g feh., 196,4 g zsír, 599,5 g szénh.
1 db tápanyagtartalma: 552 kJ/132 kcal, 4,3 g feh., 5,4 g zsír, 16,6 g szénh.

Sós sütemények
Sajtos, tepertős pogácsa, sajtos rúd és társaik

SAJTOS POGÁCSA
/60 darab/
Hozzávalók:
60 dkg liszt, 25 dkg Delma light margarin, 1 csomag sütőpor, 3 db tojás, 2 dkg só, 30 dkg sajt, 3 dl 1,5%-os tej.
A hozzávalókat, 13 dkg sajt kivételével összedolgozzuk. A pogácsaszaggató legkisebbikével kiszaggatjuk, tetejét megkenjük tojással és megszórjuk sajttal. Forró sütőben sütjük.
Összes tápanyagtartalom: 18493 kJ/434 kcal, 194 g feh., 211,7 g zsír, 442,3 g szénh.
1 db tápanyagtartalma: 308 kJ/73 kcal, 3,2 g feh., 3,5 g zsír, 7,3 g szénh.
 
SAJTOS RUDAK
/50 db/
Hozzávalók:
40 dkg reszelt sajt, 20 dkg zabpehely, 5 dkg liszt, 5 dkg búzadara, 10 dkg margarin, 2 dkg só, 1 dl 1,5%-os tej.
Az anyagokat jól összegyúrjuk és vékonyra nyújtjuk. 3-4 cm-es csíkokra vágjuk, kikent tepsibe téve, ropogósra sütjük. Gyorsan megsül.
Összes tápanyagtartalom: 14726 kJ/3384 kcal, 154,2 g feh., 212,5 g zsír, 212,1 g szénh.
1 db tápanyagtartalma: 294 kJ/67 kcal, 3 g feh., 4,2 g zsír, 4,2 g szénh.

SÓS POGÁCSA
/35 darab/
Hozzávalók:
25 dkg liszt, 15 dkg margarin, 2 dkg élesztő, 2 dl 1,5%-os tej.
A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk. Az élesztőt a tejjel felfuttatjuk és a lisztes margarinba keverjük. A tésztát megsózzuk, jól összegyúrjuk, majd pihentetjük 1-1,5 cm vastagra kinyújtjuk. Megkenjük felvert tojással, és kis pogácsákat szaggatunk ki belőle. Margarinnal kikent tepsibe rakjuk, és előmelegített sütőben, közepes lángon megsütjük.
Összes tápanyagtartalom: 8797 kJ/2102 kcal, 40,3 g. feh., 131,5 g zsír, 186,6 g szénh.
1 db tápanyagtartalma: 251 kJ/60 kcal, 1,1 g feh., 3,7 g zsír, 5,3 g szénh.

TEPERTŐS POGÁCSA
/60 darab/
Hozzávalók:
30 dkg tepertőkrém, 3 db tojássárgája, 70 dkg darásliszt, 5 dkg élesztő, 3 dkg margarin, 1/4 l tej, 2 kávéskanál só, 2 evőkanál fehérbor, 1 kávéskanál fehér őröltbors.
Kevés lisztet, tejet és az élesztőt felfuttatjuk. A megszitált liszthez adjuk az olvasztott margarint, a sót, a fehérbort és az őrölt borsot, majd a tepertőkrémet, a tojások sárgáját, és végül a felfuttatott élesztőt. Meleg helyen kelesztjük. Közepes nagyságú pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk és lekenjük tojással. Forró sütőben, aranysárgára sütjük.
Összes tápanyagtartalom: 22514 kJ/5359 kcal, 151,2 g feh., 301,2 g zsír, 508,1 g szénh.
1 db tápanyagtartalma: 375 kJ/89 kcal, 2,5 g feh., 5 g zsír, 8,4 g szénh. 
Körzeti munkánk, gondozási tervek
Óvodai munkánk
Iskolai munkánk
Hasznos cikkek, írások
Családok szociális juttatásairól