Törökbálint, Védõnõi Szolgálat

Hivatásunk Rólunk Tanácsadásaink,
elérhetõségünk, hasznos címek
Körzetek utca szerint Szülésre felkészítõ tanfolyamunk Galéria Demográfia

Beszéljük meg! Fórum
Rettegett vírus: a humán papillomavírus (HPV) és a méhnyakrák

Ideál - Reforméletmód magazin 2004;16(2):37-39   Celsus Kft.

A nők jó része szerencsére ma már rendszeresen jár nőgyógyászati szűrésre. Ám többen is szomorúan veszik kézhez a nyugtalanító leletet - P3-as vagy P4-es lett az eredmény. Erre elkezdődik mindenféle kúp-, tabletta-, öblítő- és egyéb kúra, s szorongva várják a következő kontroll eredményét. Van, akinél sajnos többszöri ellenőrzés után végül műtétre kerül a sor, mert félő, hogy később komolyabb baj lehet belőle.

Napjainkban egyre több rosszindulatú daganatról derül ki, hogy kialakulásának hátterében valamilyen vírus áll. Elsősorban három vírus tehető ezért felelőssé: a hepatitis B-vírus májrákot, az Ebstein-Barr-vírus orr-garat rákot, illetve nyirokszövet eredetű rosszindulatú daganatokat, a humán papillomavírus, a HPV pedig bőrdaganatokat, de főleg méhnyakrákot és egyéb genitális rákot okozhat. Az említett vírusok DNS-ből épülnek fel, vagyis ugyanabból az örökletes anyagból, amely a növényi, állati, emberi sejtek működését is szabályozza. Az utóbbi években kezdték a szakemberek megérteni, hogy ezek a vírusok hogyan okozhatnak daganatot, és jöttek rá, milyen módon védekezhetünk ellenük.

Átkódolja a géneket

A vírusok, így a daganatot kiváltó DNS-vírusok nem képesek önmagukban szaporodni. Ehhez mindig magasabb rendű élő sejt közreműködése szükséges. A vírusok - bejutva a szervezetbe - beépülnek az egészséges sejtekbe, köztük olyanokba is, amelyek feladata a szövetek saját elöregedett sejtjeinek pótlása. A sejtek normális működését úgy "kódolják át", hogy többé azok már nem csak a körülöttük lévő szövetek épségének fenntartását végzik, hanem a bennük lévő vírusokat is megsokszorozzák. Az átkódolás visszahat a gazdasejt saját életműködésére, mert például a humán papillomavírus kikapcsolja a sejtben lévő védekező mechanizmusokat, amelyek saját örökítőanyagának (DNS-ének) épségéért felelősek. Ezután a fertőzött sejt már nem képes kivédeni a benne lévő vírus vagy a környezetből bejutott rákkeltő anyagok további DNS-károsító hatását. Ez olyan láncreakciót indíthat meg, amelynek következtében a sejt fokozatosan elveszti a környező sejtekkel való kapcsolattartás képességét, egyre gyakrabban és szabályozatlanul osztódik, végül ráksejtté alakul át.

A méhnyakrák fő kiváltója a HPV

A méhnyakrák világszerte a nőket fenyegető második leggyakoribb rosszindulatú daganat. A fejlett országokban 100 000 lakosra évente 10 új megbetegedés esik, a fejletlenebb országokban ez az arány ennek négyszerese. Magyarországon évente több mint 1000 (2001-ben 1219) új beteget fedeznek fel és kezelnek. Mivel hazánkban a nők közel 80% nem vesz részt méhnyakrákszűrésen, a megbetegedettek aránya ennél jóval magasabb lehet.

Az epidemiológiai vizsgálatok kimutatták, hogy a méhnyakrákok és az egyéb genitális daganatok több mint 90 százaléka összefügg a humán papillomavírussal.

A HPV az egész világon megtalálható, viszont a különféle genitális HPV-törzsek elterjedése jelentős földrajzi és etnikai különbségeket mutat. Egyes változatok gyakorlatilag csak Észak-Amerikában, mások főleg Afrikában találhatók.

Néhány, a világon szétszórtan előforduló ritka HPV-variáns jelenlétét kimutatták a legalább 12 000 éve elszigetelt közösségekben élő dél-amerikai indiánoknál is. Ez a megfigyelés azt a feltevést támasztja alá, hogy a papillomavírus már azelőtt megjelent, mielőtt az emberi faj kialakult, és az egyes etnikai csoportok szétváltak .

Nem mindegy, milyenfajta HPV-fertőzése van!

Az európai és így a magyar lakosság genitális HPV-fertőzöttségéről nincsenek pontos adatok. Egyes becslések szerint a szexuálisan aktív fiatal nők fertőzöttségi aránya 20-40 százalék. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy mindannyian rákra hajlamosak, hiszen csak a 3-4 százalékukban mutatható ki rákmegelőző állapot vagy már kifejlődött rák.

Mintegy száz papillomavírust ismerünk (kilencven esetében a DNS-ük bázissorrendjét is meghatározták, s ennek alapján e vírusok könnyen azonosíthatók), amelyek közül negyvenhat betegíti meg az embert. Ezek a vírusok nem egyforma kockázatú bajt okoznak. Vannak, amelyek nem idéznek elő rosszindulatú daganatot, mások képesek erre, de ritkán, megint mások gyakran rákot keltenek.

Figyelem! Nagyon fontos tehát, hogy tudjuk (s ezt a vírus-DNS vizsgálata lehetővé teszi), milyen HPV-vel van dolgunk . Ez ugyanis meghatározza a további teendőket.

Jó tanácsok :

    * Ha a rákkeletkezés szempontjából kis kockázatú vírusfertőzésről van szó , és nincs látható nyálkahártya-elváltozás, megelégedhetünk a rendszeres citológiai kontrollal.
    * Ha a nőgyógyászati vizsgálat kóros elváltozást derített fel és különösen, ha a nagy kockázatú HPV 16-fertőzés is fennáll , de rosszindulatú daganat még nem alakult ki, a kóros területet egyszerű műtéttel (konizáció) el lehet távolítani. A műtét akkor is elvégezhető, ha már súlyosabb, rákot megelőző állapot áll fenn. Ez nem befolyásolja a későbbi fogamzóképességet.
    * Műtét után sokszor már nem lehet kimutatni HPV-fertőzést, néha azonban még visszamaradhatnak rejtett vírusok. Ezért, valamint az újrafertőzés veszélye miatt érdemes továbbra is rendszeres citológiai szűrővizsgálatot kérni!
    * Jó tudni! Újabban egy ígéretes HPV-ellenes gyógyszer klinikai bevezetésének előkészítése folyik, ami esetleg feleslegessé teszi ezt az egyszerű műtétet is, vagy segít a megelőzésben.

Mit lehet tenni, ha HPV-fertőzött?

Ha valaki nagy kockázatú humán papillomavírussal megfertőzött, még az nem jelenti törvényszerűen,hogy 100%-ig biztosan méhnyakrák fog kialakulni nála. Egyéb rizikótényezők is szükségesek lehetnek a méhnyakrák kialakulásához, például:

    * ha valakinek egyéb, szexuális úton terjedő betegsége van (például klamidia, herpesz),
    * a magasabb életkor,
    * a dohányzás,

Fontos tudni!

Mit tehet a citológiai vizsgálat megbízhatóságának javítása érdekében?

    * Ne a menstruáció idejére kérjen előjegyzést!
    * Ne végezzen hüvelyöblítést a vizsgálat előtti 48 órában!
    * Ne éljen házaséletet a vizsgálat előtti 48 órában!
    * Ne használjon tampont, fogamzásgátló habot, zselét, hüvelykrémet vagy más hüvelyi gyógyszert a vizsgálat előtti 48 órában!

a tartósan legyengült immunrendszer, mivel a szervezet ilyenkor kevésbé képes megküzdeni a vírusfertőzéssel.

A lappangási időszakban a vírus rejtve, de mindvégig jelen van a fertőzött sejtekben, és így mód van a HPV-fertőzés felderítésére és a védekezésre.

A vírus többféleképpen is kimutatható . Sokszor - de sajnos, nem minden esetben - a papillomavírusra valló jellegzetes elváltozások találhatók a hüvely és a méhnyak nyálkahártyájának sejtjeiben, amelyet a rák citológiai szűrése alkalmával a vizsgálatot végző citológus felismer, és a leleten jelzi a HPV valószínségét a szűrővizsgálatot kérő nőgyógyásznak. A citológiai kép csak a fertőzés meglétére utal, de ezen az alapon nem lehet meghatározni, hogy csekély, átmeneti vagy nagy rizikójú fertőzésről van-e szó. Ezután a nőgyógyász újabb sejtmintát küldhet a speciálisan felkészült laboratóriumokba, ahol a HPV-kimutatás és -típusmeghatározás is elvégezhető. Ez nem egyszerű feladat, és a választott módszer attól is függ, hogy kevés vagy sok vírus van-e jelen a nyálkahártya sejtjeiben. A legérzékenyebb vírusazonosítási eljárás a polimeráz láncreakció, amelynek segítségével már az egy-két sejtben megbúvó néhány vírus is megtalálható.

A HPV-vel való megfertőződés esélyét növeli:

    * a szexuális élet megkezdése 18 éves kor előtt
    * a szexuális partnerek gyakori váltogatása
    * szexuális kapcsolat létesítése olyan férfiakkal, akiknek több szexuális partnerük volt/van, illetve akik korán kezdtek nemi életet
    * szexuális kapcsolat létesítése olyan férfivel, akinek szexuális partnere méhnyakrákos volt

Tünetmentes férfiak

Humán papillomavírussal a férfiak egy része is fertőzött, de esetükben ez általában nem okoz látható tüneteket, és nem alakít ki betegséget. Nagyon fontos tudni azonban, hogy a férfiak részéről fennáll a visszafertőzés veszélye, azaz egy vírushordozó férfi újra megfertőzheti a betegségéből kigyógyult partnerét!

Fontos ! Ezért javasolt, hogy az a férfi, akinek partnerét méhnyakrákkal vagy rákmegelőző állapottal kezelték, végeztessen el egy olyan vizsgálatot, amelynek során megállapítják, hogy ő maga fertőzött-e a HPV-sal. Amennyiben a vizsgálat HPV-fertőzést igazol, de nincs látható hámelváltozás a nemi szerven, akkor általában a fertőzött sejtréteg - alulról felfelé pótlódva - 2-3 hónap alatt lelökődik.

Tipp: ezalatt javasolt az óvszer alkalmazása az együttlétek során. Meg kell azonban jegyezni, hogy a gumi óvszer sem jelent százszázalékos biztonságot a vírusfertőzéssel szemben, mivel a vírus bármilyen fertőzött bőrfelületről átkerülhet a partner bőrére. További tanácsok a szakemberektől kérhetők, akik javasolhatnak helyben ható vírusellenes kezelést is.

Ha már baj van.

Ha a méhnyakrák már kialakult, a méhet okvetlen el kell távolítani. A műtét típusa és a műtétet követő utókezelés módja a daganat korai vagy előrehaladott stádiumától függ. Az előrehaladott méhnyakrákok esetén leginkább sugár- vagy gyógyszeres kezelést alkalmaznak. Mindezekről bárki részletes felvilágosítást kaphat nőgyógyász vagy onkológus orvosától.

Fontos! Ilyenkor okvetlen érdemes immunerősítő kiegészítő kezelést is alkalmazni, mely segít a szervezetnek a kóros sejtek felismerésében és eltávolításában, ill. fitten tartja az ellenálló képességet.

A megelőzés a leghatékonyabb!

A méhnyakrák kialakulásának kockázata nagymértékben csökkenthető gondos, a szervezetünkért felelős egészségmegőrző magatartással.

    * A legfontosabb a rendszeres nőgyógyászati, illetve citológiai vizsgálat. A méhnyakrák megelőzésének leghatékonyabb módja, ha a rákmegelőző állapotot vagy a rák legkorábbi stádiumát időben észreveszik és kezelik.
    * Minden nőnek ajánljuk, hogy beszélje meg nőgyógyászával a rendszeres ellenőrző vizsgálatok ütemezését! A nőgyógyászati vizsgálatok, illetve a citológiai vizsgálatok kezdetének ajánlott időpontja: a 18. életév, vagy a nemi élet megkezdésének időpontja, amennyiben az a 18. életév előtt kezdődött.
    * A vírusfertőzések harmada kezelés nélkül is meggyógyulna. Ebben a spontán gyógyulásban az immunrendszernek van fontos szerepe. Éppen ezért tanácsos helyes táplálkozással, természetes kiegészítőkkel, stresszcsökkentő módszerekkel az immunrendszerünket erősíteni, illetve az immunrendszerünk ellen ható tényezőket (pl. dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás) csökkenteni.
    * A fertőzésre való hajlam kellő higiénével, illetve tejsavbaktérium-tartalmú szerek időnkénti alkalmazásával is mérsékelhető.
    * Ha a citológiai vizsgálat pozitív, feltétlen érdemes a férfipartner szűrése is - hogy a nő kezelése eredményesebb lehessen, és a visszafertőződés esélye csökkenjen.

Gasparics Roland-dr. Balaicza Erika

Extra tippek

    * Mivel erősíthetjük immunrendszerünket és védhetjük a szöveteket HPV-fertőzés esetén? Mit tehetünk, ha már kialakult a daganat? Ajánlottak:
    * a nagy adagban adott szerves vitaminok (béta-karotin, C-, E-vitamin, B 3 - és B 6 -vitamin, folsav, Q 10 - és Q 1 -vitaminok), a sejtvédő nyomelemek (cink, szelén, króm, germánium.)
    * az immunerősítő gyógynövények: fagyöngy, la pacho tea, macskakarom, kasvirág, kamilla, citromfű, grépfrútmagkivonat, legyezőfű, ginszengfélék
    * egyes szervkivonatok: lép, csecsemőmirigy- és májkészítmények (hazánkban sajnos nem kaphatók!)
    * alkylglycerol - a cápamáj/porcból kivont hatóanyag is fokozza az immunsejtek aktivitását
    * enzimek: ananászból, papayából, noniból
    * antioxidáns hatóanyag-tartalmú növényi szerek: flavonoidok (pl. szőlőből), sejtvédő festékek (tőzegáfonya, áfonya, sárgarépa, sütőtök, cékla.)
    * daganatnövekedést fékező aminosavak és búzacsíra-készítmények
    * egyéb antioxidánsok: kevesen tudják, hogy a melatonin az egyik legintenzívebb antioxidáns anyag, amit a szervezet (tobozmirigy) termel. Jelentősen felgyorsítja a sejtek regenerálódóképességét.
    * többszörösen telítetlen zsírsavak: nagy adagban adott linolénsav és omega-3, 6 zsírsavval (ligetszépe, borágó, szőlőmagolaj, szója-, kukoricacsíra-olaj, halolaj) növeli az immunsejtek aktivitását, és csökkenti a gyulladáskészséget.

Balaicza, E.; Gasparics, R.
2004-01-27 13:39:23


HPV és méhnyakrák

A nyolcvanas évek elején nem is gondoltuk, ma már tudjuk, hogy a rosszindulatú daganatok legalább 20 százalékát vírusok okozzák. Ezért elsôsorban három vírus tehetô felelôssé: a hepatitis B vírus májrákot, az Epsein-Barr vírus orr-garat rákot, illetve nyirokszövet eredetu rosszindulatú daganatokat, a humán papillomavírus, a HPV pedig bôrdaganatokat, de fôleg méhnyakrákot és egyéb genitális rákot okoz.

Az említett vírusok DNS-bôl épülnek fel, vagyis ugyanabból az örökletes anyagból, amely a növényi, állati, emberi sejtek muködését is szabályozza. Az utóbbi években kezdtük megérteni, hogy ezek a vírusok hogyan okozhatnak daganatot és milyen módon védekezhetünk ellenük.
A vírusok, így a daganatot kiváltó DNS vírusok nem képesek önmagukban szaporodni.

Ehhez mindig egy magasabbrendu élô sejt közremuködése szükséges. A vírusok – bejutva a szervezetbe – beépülnek az egészséges sejtekbe, köztük olyanokba is, amelyek feladata a szövetek saját elöregedett sejtjeinek pótlása. A sejtek normális muködését úgy „kódolják át”, hogy többé azok már nem csak a körülöttük lévô szövetek épségének fenntartását végzik, hanem a bennük lévô vírusokat is megsokszorozzák. Az átkódolás visszahat a gazdasejt saját életmuködésére, mert például a humán papillomavírus kikapcsolja a sejtben lévô védekezô mechanizmusokat, amelyek saját örökítô anyagának (DNS-ének) épségéért felelôsek. Ezután a fertôzött sejt már nem képes kivédeni a benne lévô vírus, vagy a környezetbôl bejutott rákkeltô anyagok további DNS-t károsító hatását. Ez olyan láncreakciót indíthat meg, amelynek következtében a sejt fokozatosan elveszti a környezô sejtekkel való kapcsolattartás képességét, egyre gyakrabban és szabályozatlanul osztódik, végül ráksejtté alakul át.

A méhnyakrák világszerte a nôket fenyegetô második leggyakoribb rosszindulatú daganat. A fejlett országokban 100000 lakosra évente 10 új megbetegedés esik, a fejletlenebb országokban ez az arány ennek négyszerese. Az epidemiológiai vizsgálatok kimutatták, hogy a méhnyakrákok és az egyéb genitális carcinómák több mint 90 százaléka összefügg a humán papillomavírussal (HPV).

A HPV az egész világon megtalálható és legalább 70 alfaja különböztethetô meg. Ezek közül mintegy 35 féle törzs a nemi szervek tájékán, a genitális traktusban fordul elô és ez a ma ismert leggyakoribb szexuális úton fertôzô ágens. A különféle genitális HPV törzsek elterjedése jelentôs földrajzi és etnikai különbségeket mutat. Egyes változatok gyakorlatilag csak Észak-Amerikában, mások fôleg Afrikában találhatók.

Néhány, a világon szétszórtan elôforduló ritka HPV variáns jelenlétét kimutatták a legalább 12000 éve elszigetelt közösségekben élô dél-amerikai indiánoknál is. Ez a megfigyelés azt a feltevést támasztja alá, hogy a papillomavírus már azelôtt megjelent, mielôtt az emberi faj kialakult és az egyes etnikai csoportok szétváltak.

Az európai és így a magyar lakosság genitális HPV fertôzöttségérôl nincsenek pontos adatok. Egyes becslések szerint a szexuálisan aktív fiatal nôk fertôzöttségi aránya 20-40 százalék. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ezeket az asszonyokat feltétlenül a rosszindulatú daganat fenyegeti. A HPV törzsek egyik csoportja szerencsére csak jóindulatú hámelváltozást okoz, ami könnyen eltávolítható. A papillomavírusok másik csoportja ugyan „rák-elôtti” állapotot és rosszindulatú daganatot idéz elô, de nem egyforma erôsséggel és sokszor akár évtizedekig tartó lappangási idô után, mert mint jeleztük, egyéb külsô tényezôk is szükségesek a daganat kialakulásához.

A lappangási idôszakban a vírus elrejtve, de mindvégig jelen van a fertôzött sejtekben és így mód van a HPV fertôzés felderítésére és a védekezésre. A vírus többféleképpen is kimutatható. Sokszor – de sajnos, nem minden esetben – a papillomavírusra valló jellegzetes elváltozások találhatók a hüvely és a méhnyak nyálkahártyájának sejtjeiben, amelyet a rák citológiai szurése alkalmával a vizsgálatot végzô citológus felismer és a leleten jelzi a HPV valószínuségét a szurôvizsgálatot kérô nôgyógyásznak. A citológiai kép csak a fertôzés meglétére utal, de ezen az alapon nem lehet meghatározni hogy alacsony, átmeneti, vagy magas rizikójú fertôzésrôl van-e szó. Ezután a nôgyógyász újabb sejtmintát küldhet a speciálisan felkészült laboratóriumokba, ahol a HPV kimutatás és típus-meghatározás is elvégezhetô. Ez nem egyszeru feladat és a választott módszer attól is függ, hogy kevés, vagy sok vírus van-e jelen a nyálkahártya sejtjeiben. Erôs fertôzés esetén a vírusok burokfehérjéje speciális szöveti immun-reakcióval a sejtmagokban láthatóvá tehetô.

Elviekben hasonló módszerrel a vérben keringô vírusfehérje ellenes anyag is kimutatható. Más esetben gén-technológiai eljárásokat kell alkalmazni. A bemutatott ábrán az egyik génvizsgálati módszerrel (úgynevezett in situ hibridizációval) láthatóvá tett nagymennyiségu vírus figyelhetô meg a méhnyak nyálkahártyájának sejtjeiben. A legérzékenyebb vírus-azonosítási eljárás az úgynevezett polimeráz láncreakció, amelynek segítségével akár a csupán egy-két sejtben megbúvó néhány vírus is megtalálható. HPV tipizálás szükséges az alacsony, az átmeneti vagy a magas rákkockázat meghatározásához, a fertôzés megelôzésének elôsegítéséhez, és a – még kísérleti stádiumban lévô – vírusellenes vaccináció stratégiájának kialakításához.

Mit tehetünk, ha valamely vizsgálat HPV fertôzést derített ki?

Ha a rákkeletkezés szempontjából alacsony kockázatú vírusfertôzésrôl van szó, és nincs látható nyálkahártya elváltozás, megelégedhetünk a rendszeres citológiai kontrollal. Ha a nôgyógyászati vizsgálat kóros elváltozást derített fel és különösen, ha a magas kockázatú HPV 16 fertôzés is fennáll, de rosszindulatú daganat még nem alakult ki, a kóros területet egyszeru mutéttel (konizáció) el lehet távolítani. A mutét akkor is elvégezhetô, ha már súlyosabb, rákot megelôzô állapot áll fenn. Ez nem befolyásolja a késôbbi fogamzóképességet. Mutét után sokszor már nem tudunk kimutatni HPV fertôzést, néha azonban még visszamaradhatnak rejtett vírusok. Ezért, valamint az újrafertôzés veszélye miatt érdemes továbbra is rendszeres citológiai szurôvizsgálatot kérni. Itt jegyzem meg, hogy újabban egy ígéretes HPV-ellenes gyógyszer klinikai bevezetésének elôkészítése folyik, ami esetleg feleslegessé teszi ezt az egyszeru mutétet is, vagy segít a megelôzésben.

Ha a méhnyakrák kialakult, a méhet el kell távolítani. A mutét típusa és a mutétet követô utókezelés módja a daganat korai vagy elôrehaladott stádiumától függ. A leginkább elôrehaladott méhnyakrákok esetén sugár- vagy gyógyszeres kezelést alkalmaznak. Mindezekrôl bárki részletes felvilágosítást kaphat nôgyógyász- vagy onkológus orvosától. Összefoglalva: megerôsítem, hogy a HPV fertôzés és a carcinóma kialakulásának megelôzésében fontos a méhnyak gyulladásos megbetegedéseinek idôbeni kezelése, a hüvely élettani pH-jának visszaállítása, illetve a rendszeres onkológiai- és citológiai kontrollvizsgálat.

Ha mindezek ellenére is kialakul a méhnyakrák, nem kell kétségbe esni, ez ma már idôben elkezdett kezeléssel eredményesen, jó eséllyel gyógyítható.

dr. Szentirmay Zoltán

A humán papillomavírus (HPV) a világon évente 550 ezer méhnyak- és egyéb rák kialakulásáért felelős, ami az összes daganatos megbetegedések 6,1%-a. Mostanáig több mint 100 alfaját különböztették meg, melyek egy része a bőrt, másik része a nyálkahártyákat betegíti meg. Ez utóbbiakhoz tartozó mintegy 60 HPV-típus fertőzheti meg a méhnyak, a szájüreg, a garat, a gége, a nyelőcső, a végbélnyílás környéki régió vagy a hímvessző hámját, és ugyan nem egyforma gyakorisággal, de rákot okozhat. Korábbi járványtani vizsgálatok azt is igazolták, hogy a HPV a ma ismert leggyakoribb szexuális úton fertőző kórokozó. Ez azt jelenti, hogy HPV-fertőzött nők vagy férfiak átvihetik a fertőzést partnereikre, és a fertőzés veszélye annál nagyobb, minél több partnerrel tart valaki kapcsolatot. A szájnyálkahártya fertőzése legtöbbször orális szex útján következik be, de szüléskor a fertőzött anyáról is ráterjedhet az újszülött szájnyálkahártyájára.

A HPV-típusokat daganatkeltő képességüket figyelembe véve szokták rizikócsoportokra osztani (a számok az egyes HPV-törzseket jelölik):

    * magas rizikójú: 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 52, 53, 56, 58, 59, 66, 67, 68, 70
    * átmeneti rizikójú: 40, 42, 43, 51, 54, 61, 62, 69, 71, 72, 73, 77, 82, 83, 84, 86, 87
    * alacsony rizikójú: 6, 11, 44, 55, 74

A HPV az osztódásra képes sejteket fertőzi meg, majd bekapcsolódik a sejtciklusba és látens (lappangó) fertőzés alakul ki. A lappangási időszakban a vírus a fertőzött sejtekben rejtve marad, de mindvégig jelen van, és csak molekuláris módszerekkel mutatható ki. Egy idő után a látens fertőzés szaporodási fázisba megy át, de akár spontán vírusmentesség is bekövetkezhet. Szaporodási fázisban a gazdasejt a molekuláris változásokkal párhuzamosan alaki változásokon megy át. A HPV-vel összefüggő szövettani és citológiai elváltozásokat a méhnyakon CIN I-nek vagy LSIL-nek, egyebütt enyhe diszpláziának nevezik.

A malignus (rákos) folyamat kialakulását a vírus és a sejt egymásra hatása indítja meg. A látens és a szaporodási fázisban a HPV örökítő anyaga (DNS) ún. episzómális (gyűrű alakú) formában van jelen a hámsejtekben, de ebben a formában a vírus még nem okoz rákot. Tekintettel arra, hogy az emberi DNS lineáris, a vírus DNS-ének is ilyenné kell válnia, hogy beépülhessen az emberi genetikai állományba. Ez úgy következik be, hogy a vírus DNS-e felhasad, majd beékelődik a megfertőzött sejt DNS-fonalába, mely folyamat során egyes vírusgének kontrollja megszűnik, és a folyamatosan termelődő géntermékek az emberi tumorszupresszor (daganatgátló) fehérjék inaktiválásán keresztül malignusan átalakítják a sejtet.

Magyarországon az Országos Onkológiai Intézet Molekuláris Pathológiai Osztályán kutatják a vírus szerepét a rák kialakulásában, Szentirmay Zoltán professzor vezetésével. A vírus meghatározását - más laboratóriumokhoz hasonlóan - a betegekből származó szövetmintákból és citológiai (sejttani) vizsgálatok során levett anyagból végzik.

A fej-nyaki rákok kialakulásában - főleg a szájüreget és a gégét érintőknél - a dohányzás és az alkoholfogyasztás a legfontosabb rizikótényező. Ezek mellett a röntgensugárzás, egyes munkahelyi káros anyagok (pl. fa, azbeszt- vagy nikkelpor) és a rossz szájhigiéné is növelik a kockázatot.

Ugyanakkor oki összefüggés mutatható ki a humán papillomavírus-fertőzés és a szájüregi-, nyelv-, garat- és gégerákok egyes típusai között is. Az ilyen betegek - akik szemölcsös növedékek (papillomák), illetve rák gyanúja miatt kerültek műtétre - átlagos életkora az Onkológiai Intézetben vizsgált esetekben 53 év volt. A kimutatott vírusok többsége magas rizikójúnak bizonyult.

Az összes fej-nyaki laphámrák 80%-ban a férfiakban, 20%-ban a nőkben jelentkezett. A férfiakban az összes tumor 71%-a HPV-negatív (azaz HPV-vírustól mentes) laphámráknak bizonyult - az ilyen daganatok rendszerint környezeti rákkeltő (dohányzás, alkohol) hatására alakulnak ki. Nőkben viszont a HPV-pozitív tumorok bizonyultak szignifikánsan gyakoribbnak - az ilyen daganatok sokszor HPV-eredetűek és bennük leggyakrabban a HPV 16 törzs mutatható ki. Az eddigi eredmények alapján a fertőzés szexuális szokásokkal is összefügg. Ehhez azt kell tudni, hogy a HPV-vírussal a férfiak egy része is fertőzött, de esetükben ez általában nem okoz látható tüneteket és nem alakít ki betegséget a nemi szerven (részletesen lásd cikkünk utolsó részében.) Viszonylag gyakori lehet tehát egy olyan vírusterjedési út, amelynek során a HPV-vel fertőzött méhnyakról a vírus a férfi nemi szervre kerül, majd onnan - orális szex során - a szájüreget fertőzi meg.

A HPV-fertőzés a szájüregben enyhe nyálkahártya-elváltozásokkal kezdődik, ami fájdalmatlan, fehéres színű folt formájában jelentkezik. Ez egyszerűen, kis műtéti beavatkozással eltávolítható.

A HPV-fertőzés hatására kialakuló fej-nyaki rákokra a többi esethez (dohányzás és túlzott alkoholfogyasztás hatására kialakuló fej-nyaki rákok) képest jellemző, hogy

    * gyakrabban jelennek meg 50 éves kor alatt
    * gyakoribbak a nőkben
    * gyakoribbak nem dohányzókban és nem alkoholizálókban
    * ez esetben is ún. laphámrákról van szó, de a többi formától szövettanilag eltérőek
   
* érzékenyebbek a sugárkezelésre
    * jobban kezelhetők
    * kevesebb a kiújulás és az áttét
    * mindezek miatt jobb a betegek 5 éves túlélési aránya.

A dohányzás és túlzott alkoholfogyasztás hatására kialakuló fej-nyaki rákok gyakoribbak férfiakban és 60 éves kor felett, illetve a fenti állítások ellenkezője igaz rájuk.

A szájüregi elváltozásokból történő mintavétel HPV-vizsgálata komplikáltabb, mint a nőgyógyászati vagy urológiai esetekben, és rendszerint az eltávolított kóros szövetből, előzetes szövettani vizsgálat után lehet elvégezni. Citológiai mintavétel is lehetséges az elváltozásból, de ezt szakorvos végzi. Szájüregi HPV-szűrés egyelőre nincs rendszeresítve: Magyarországon jelenleg az az álláspont, hogy a HPV kimutatása nem tekinthető szűrővizsgálatnak.

Ismert, hogy immunhiányos állapotokban a HPV-vel összefüggő elváltozások könnyebben kialakulnak, viszont az eddigi, vakcinák kifejlesztésével kapcsolatos állatkísérletek eredményei szerint ellenanyagokkal (antitestekkel) meg lehet gátolni a HPV-fertőzést. A fertőzést megelőző vakcina HPV-6, -11, -16, -18 típusok ellen Magyarországon előreláthatólag 2007-től lesz elérhető.

Kérésre több laboratóriumban is végeznek HPV-vizsgálatot a szájnyálkahártyáról levett sejtmintából. A mintát fül-orr gégész vagy fogorvos is leveheti. Ugyanakkor a HPV-fertőzés nem öröklődik, így a családban előforduló HPV-fertőzés valószínűleg nem veszélyezteti a többi családtagot.

A HPV-vírussal a férfiak egy részének nemi szerve is fertőzött, de esetükben ez általában nem okoz látható tüneteket és nem alakít ki betegséget. A nőknél ugyanis - szövettani okok miatt - a vírus sokkal könnyebben hatol be a méhnyak felszínét borító hámszövet legalsó sejtrétegébe, ami szükséges számára ahhoz, hogy hosszú távon is életben maradjon és szaporodjon.

Nagyon fontos tudni azonban, hogy a férfiak részéről fennáll a visszafertőzés veszélye, azaz egy vírushordozó férfi újra megfertőzheti a betegségéből kigyógyult partnerét - akár hüvelyi, akár orális szexről van szó.

Ezért javasolt, hogy az a férfi, akinek partnerét méhnyakrákkal vagy rákmegelőző állapottal kezelték, végeztessen el egy olyan vizsgálatot, amelynek során megállapítják, hogy ő maga fertőzött-e a HPV-vírussal.

Ezeket a vizsgálatokat elvégzik például a Semmelweis Egyetem 2. sz. Patológiai Intézetében és az Országos Onkológiai Intézetben.

Amennyiben a vizsgálat HPV-fertőzést igazol, de nincs látható hámelváltozás a nemi szerven, akkor általában a fertőzött sejtréteg - alulról felfelé pótlódva - 2-3 hónap alatt lelökődik. Ezalatt javasolt az óvszer alkalmazása az együttlétek során. Ám ez sem biztos megoldás: mint említettük, a gumi óvszer nem nyújt biztos védelmet a HPV-fertőzéssel szemben, mivel a vírus bármilyen fertőzött bőrfelületről átkerülhet a partner bőrére. További tanácsok a szakemberektől kérhetők, akik javasolhatnak egy lokális antivirális (azaz helyben ható vírusellenes) kezelést is.


SILGARD 

ATC-kód: Papillomavírus (humán típus 6, 11, 16, 18)
Forgalmazó: Merck Sharp & Dohme
Kiszerelése(ek)
1x0,5 ml előretöltött fecskendő | V | Fogyasztói ár: 29754 Ft | Fizetendő ár: 29754 Ft


1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A SILGARD ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?
A Silgard egy vakcina. A Silgard-oltás a humán papillómavírus (HPV) 6-os, 11-es, 16-os és 18-as típusai által okozott megbetegedések ellen nyújt védelmet.
Ezen megbetegedések közé tartozik a méhnyakrák, a női nemi szervek (méhnyak és szeméremtest) rákmegelőző állapotai és a nemi szervek szemölcsei. A HPV 16-os és 18-as típusai felelősek a méhnyakrákos megbetegedések 70%-áért és a HPV 6-os és 11-es típusai a genitális szemölcs megbetegedések kb. 90%-áért
A Silgard nem okozhatja azokat a betegségeket, amelyek ellen védelmet nyújt.
A Silgard hatására ellenanyagok képződnek a vírus egyes, meghatározott típusai ellen (típus-specifikus antitestek), és 16-26 éves felnőtt nők számára a Silgard klinikai vizsgálatokban bizonyított védelmet nyújtott a HPV 6, 11, 16 és 18 okozta megbetegedések ellen. A vakcina hatására 9-15 éves gyermekekben és serdülőkben is ellenanyagok termelődnek. Nem értékelték, hogy ezek a típus-specifikus antitestek a felnőtt férfiakat is megvédik-e a megbetegedésektől.
A Silgard-ot a hivatalos ajánlások alapján kell használni.
A Silgard akkor a leghatékonyabb, ha valaki azelőtt kapja meg, mielőtt a humán papillómavírus bármely típusával megfertőződne. Azok számára, akik már megfertőződtek az oltóanyagban foglalt egy vagy több HPV típussal, a vakcina védelmet nyújt az oltóanyagban lévő többi HPV típussal szemben.
2. TUDNIVALÓK A SILGARD ALKALMAZÁSA ELŐTT
Ne alkalmazza a Silgard-ot, ha
a beoltandó személy
- allergiás (túlérzékeny) a hatóanyagokra vagy a Silgard egyéb összetevőjére (felsorolásukat lásd "Egyéb összetevők" alatt - 6. pont).
- allergiás reakciókat tapasztalt, miután megkapta a Silgard egy adagját.
- bármilyen lázas megbetegedésben szenved. A hőemelkedés vagy felső légúti fertőzés (például a megfázás) önmagában még nem indokolja az oltás elhalasztását.
A Silgard fokozott elővigyázatossággal alkalmazható:
Közölje kezelőorvosával, ha a beoltandó személy:
- véralvadási rendellenességben (olyan megbetegedésben, mely a normálisnál erősebb vérzéssel jár), például hemofíliában (vérzékenység) szenved
- legyengült az immunrendszere, pl. genetikai hiba vagy HIV-fertőzés (humán immundeficiencia vírus-fertőzés) miatt
A többi vakcinához hasonlóan, a Silgard sem minden beoltott személynél nyújt 100%-os védelmet.
A Silgard a humán papillómavírus nem minden típusa ellen nyújt védelmet. Ezért a szexuális úton terjedő betegségek elleni megfelelő védekezést továbbra is folytatni kell.
A Silgard nem véd egyéb, nem a humán papillómavírus által okozott megbetegedések ellen.
Az oltás nem helyettesíti a rutinszerű méhnyakrák-szűrést. Ajánlatos követnie orvosa útmutatásait, a rendszeres vizsgálatokat (kenet vétele a méhnyakból/Papanicolau-féle teszt), valamint a megelőzésre és védekezésre vonatkozó óvintézkedéseket illetően.
Milyen egyéb fontos ismeretekkel kell rendelkeznie a Silgard-ról?
A védelem időtartama jelenleg nem ismeretes. Hosszú távú utánkövető vizsgálatokat folytatnak annak megállapítására, hogy szükséges-e emlékeztető adag beadása.
A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek:
A Silgard beadható hepatitis B (B típusú májgyulladás elleni) vakcinával egy időben, különböző beadási helyet (másik testrészt, pl.: másik kart vagy lábat) választva.
Előfordulhat, hogy a Silgard nem fejt ki optimális hatást, ha
- immunrendszert gátló gyógyszerekkel együtt alkalmazzák.
A klinikai vizsgálatok során a Silgard által nyújtott védelem nem csökkent szájon át, szedhető vagy egyéb fogamzásgátló szerekkel (pl. fogamzásgátló tablettával) együtt alkalmazva.
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a beoltandó személy által szedni kívánt vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszerekről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
Terhesség és szoptatás:
Közölje orvosával, ha a beoltandó személy terhes, teherbe kíván esni vagy teherbe esik az oltássorozat ideje alatt.
A Silgard beadható szoptató vagy szoptatni szándékozó nőknek.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek üzemeltetéséhez szükséges képességekre:
Nem áll rendelkezésre, arra utaló adat, hogy a Silgard befolyásolná a gépjárművezetéshez, illetve munkagépek üzemeltetéséhez szükséges képességeket.
3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A SILGARD-OT?
A Silgard-ot orvosa adja be injekció formájában. A beoltandó személy a vakcina három adagját fogja megkapni.
Első injekció: egy kiválasztott időpontban
Második injekció: lehetőleg az első injekció beadása után 2 hónappal
Harmadik injekció: lehetőleg az első injekció beadása után 6 hónappal
Az oltási séma ettől eltérő is lehet. További információért kérjük, forduljon kezelőorvosához.
A beoltandó személynek az oltási sorozat mindhárom dózisát meg kell kapnia, különben nem biztos, hogy kialakul benne a teljes védettség.
A Silgard-ot injekció formájában, a bőrön keresztül az izomba adják be (lehetőleg a felkar vagy a comb izomzatába).
A vakcinát tilos ugyanabban a fecskendőben összekeverni egyéb vakcinákkal vagy oldatokkal.
Ha elmulasztotta a Silgard egy dózisát:
Amennyiben elmulasztott egy beütemezett oltást, orvosa dönti el, mikor fogja megkapni az elmaradt adagot.
Fontos, hogy kövesse orvosa vagy a nővér utasításait a soron következő adagok beadásának időpontját illetően. Ha elfelejti, vagy nem tudja orvosát a beütemezett időpontban felkeresni, kérje ki orvosa tanácsát.
Amennyiben további kérdései vannak a termék alkalmazását illetően, forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.
4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK
Mint minden vakcina és gyógyszer, így a Silgard is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A Silgard alkalmazását követően az alábbi mellékhatásokról számoltak be:
Nagyon gyakran (10 betegből több mint 1-nél) mellékhatások léptek fel az injekció beadásának helyén, beleértve a következőket: fájdalom, duzzanat és bevörösödés. Megfigyeltek lázat is.
Gyakran (100 betegből több mint 1-nél) mellékhatások léptek fel az injekció beadásának helyén, beleértve a következőket: vérzés, viszketés.
Nagyon ritkán (10 000 betegből kevesebb, mint 1-nél) légzési nehézség (a hörgők görcsös összehúzódása) lépett fel.
Ritkán (1000 betegből kevesebb, mint 1-nél) csalánkiütés (urticaria) lépett fel.
A forgalomba hozatalt követően jelentett mellékhatások közé az alábbiak tartoznak:
Szédülést, hányingert és hányást is jelentettek.
Jelentettek ájulást. Noha az ájulás ritkán fordul elő, a betegeket a HPV vakcina beadása után 15 percig megfigyelés alatt kell tartani.
Jelentettek allergiás reakciókat, közöttük nehézlégzést, zihálást (hörgőgörcsöt), csalánkiütést és kiütéseket. E reakciók közül néhány súlyos volt.
Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.
5. HOGYAN KELL A SILGARD-OT TÁROLNI?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A fecskendő címkéjén és a külső dobozon feltüntetett lejárati idő (Felh.:) után ne alkalmazza a vakcinát. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Hűtőszekrényben (2 °C-8 °C) között tárolandó. Nem fagyasztható. A fecskendő a külső csomagolásban, fénytől védve tartandó.
A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Ezek az intézkedések a környezet védelmét szolgálják.
6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK
Kérjük, forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez, ha a betegtájékoztató elolvasása után további kérdései merülnek fel.

Milyen a Silgard külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A Silgard szuszpenziós injekció 1 adagja 0,5 ml.
Felrázás előtt a Silgard átlátszó, fehér üledéket tartalmazó folyadéknak látszik. Alapos felrázás után a Silgard fehér, zavaros folyadék.
A Silgard csomagolása: 1 db, 10 db, illetve 20 db előretöltött fecskendő.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelési egység kerül kereskedelmi forgalomba.


CERVARIX  oltás a HPV ellen

ATC-kód: Papillomavírus (humán típus 16, 18)
Forgalmazó: GlaxoSmithKline Biologicals s.a.
Kiszerelése(ek)
1x előretöltött fecskendő 1x tűvel

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A CERVARIX ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?
A Cervarix egy védőoltás, amely a nőknek védelmet nyújt a humán papillomavírus (HPV) 16-os és 18-as típusai által okozott megbetegedésekkel szemben.
Ezen megbetegedések közé tartozik:
- a méhnyakrák (a méhnyak, tehát a méh alsó részének rákja),
- rákmegelőző méhnyak-elváltozások (a méhnyak sejtjeinek olyan elváltozásai, amelyeknél fennáll a rákos átalakulás kockázata).
A Cervarix nem véd a humán papillomavírus minden típusa ellen. A HPV-16 és a18 felelős az összes méhnyakrák megközelítőleg 70%-áért.
Amikor nőket oltanak Cervarix-szal, az immunrendszer (a szervezet természetes védekezési rendszere) ellenanyagot termel a HPV 16 és 18 típusával szemben. A klinikai vizsgálatokban azt találták, hogy a Cervarix a 15-25 éves korú nőknél védelmet nyújt a HPV 16 és 18 által okozott betegségekkel szemben. A Cervarix 10-14 éves lányokban is serkenti az ellenanyagok termelődését.
A Cervarix vakcina nem fertőző, így nem okozhat HPV fertőzéshez társuló betegségeket.
A Cervarix-szel nem kezelhetőek a vakcináció idején már fennálló HPV fertőzéshez társuló betegségek.
A Cervarix-et mindig a hivatalos ajánlásokkal összhangban kell alkalmazni.

2. TUDNIVALÓK A CERVARIX ALKALMAZÁSA ELŐTT
A Cervarix nem adható, ha
az oltandó személy:
- allergiás (túlérzékeny) a Cervarix hatóanyagaira vagy bármely egyéb összetevőjére. A Cervarix hatóanyagainak és segédanyagainak felsorolása a tájékoztató végén található (lásd a 6. pontot). Az allergiás reakciók között előfordulhat viszkető bőrkiütés, szapora lélegzetvétel és az arc vagy a nyelv duzzanata.
- magas lázzal járó súlyos fertőzésben szenved. Ilyen esetben az oltást szükséges lehet a gyógyulás utánra halasztani. Egy enyhe fertőzés, pl. egy megfázás nem okoz gondot, de közölje kezelőorvosával.
A Cervarix fokozott elővigyázatossággal adható
Közölje az orvossal, ha az oltandó személynek:
- vérzési rendellenességei vannak, vagy könnyen alakulnak ki bőrvérzései, véraláfutásai.
- bármely olyan betegsége van, amely az immunrendszert legyengíti, mint pl. a HIV fertőzés
Mint minden védőoltás, a Cervarix sem nyújt biztosan teljes körű védelmet minden oltottnak.
A Cervarix nem nyújt védelmet azok számára, akik HPV-16 vagy -18 fertőzés okozta betegségben szenvednek, vagy a vakcináció időpontjában már HPV-16 vagy -18 humán papillomavírussal fertőzöttek.
Bár a védőoltás védelmet nyújthat a méhnyakrák ellen, nem helyettesíti a rendszeres méhnyakszűrést. Továbbra is kövesse orvosa tanácsait a méhnyak-kenettel/Papanicolaou-vizsgálattal (a méhnyak- hámsejtjeinek a HPV-fertőzés által okozott elváltozások szűrővizsgálata), valamint a megelőzést és a védelmet szolgáló intézkedésekkel kapcsolatban.
Mivel a Cervarix nem véd a Humán papillomavírus összes típusával szemben, a HPV és a szexuális úton terjedő betegségek kivédésére irányuló óvintézkedéseket továbbra is folytatni kell.
A Cervarix nem nyújt védelmet egyéb, nem a humán papillomavírus által okozott betegségekkel szemben.
A védettség időtartama jelenleg nem ismert. Klinikai vizsgálatokban 15-25 éves korú nőknél az első adag beadásától számítva legalább 5,5 éven keresztül fennálló tartós védelmet figyeltek meg. Az emlékezető oltás(ok) szükségességét még nem vizsgálták.
Más gyógyszerek alkalmazása
A Cervarix hatása elmaradhat az optimálistól, ha az immunrendszert gyengítő gyógyszerek alkalmazása idején kerül beadásra.
A klinikai vizsgálatokban a fogamzásgátló tabletták nem csökkentették a Cervarix által kiváltott védelmet.
Feltétlenül tájékoztassa orvosát az oltandó személy jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket vagy a közelmúltban kapott egyéb oltást is.
Terhesség és szoptatás
Nincsen elegendő adat a Cervarix terhesség alatti alkalmazásával kapcsolatban. Ha az oltás idején teherbe esne, kérje az orvosa tanácsát. A vakcinációt javasolt a terhesség utáni időszakra halasztani.
Szoptatással kapcsolatos tanácsokért forduljon az orvosához, mielőtt beadnák Önnek a Cervarix-et.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek üzemeltetéséhez szükséges képességekre Nincsenek információk a Cervarix által a gépjárművezetéshez vagy a gépek üzemeltetéséhez szükséges képességekre gyakorolt hatásokról.

3. HOGYAN ADJÁK BE A CERVARIX-ET
Kezelőorvosa vagy a nővér a Cervarix-et injekcióban a felkarja izomzatába fogja beadni.
A Cervarix nőknek 10 éves kórtól javallt. Az orvosa vagy a nővér összesen három oltást ad be az alábbi időpontokban:
Első oltás: tetszőlegesen kiválasztott időpontban
Második oltás: 1 hónappal az első oltás után
Harmadik oltás: 6 hónappal az első oltás után
Szükség esetén az oltási sorozat időzítése ennél rugalmasabb is lehet. Forduljon az orvosához részletes információkért.
Amennyiben az első oltás Cervarix-szel történt, célszerű a teljes 3 adagos oltási sorozatot Cervarix- szel (nem másik HPV ellenes vakcinával) végezni.
Az oltást soha nem szabad vénába adni.
Amennyiben elfelejtett visszamenni a Cervarix beadatására:
Fontos, hogy kövesse az orvos vagy ápolónő kontrollvizsgálatokra vonatkozó utasításait. Amennyiben a tervezett időpontban elfelejt visszamenni az orvosához, forduljon az orvoshoz tanácsért.
Amennyiben nem kapja meg a teljes, három oltásból álló oltási sorozatot, nem biztos, hogy kialakul a vakcinációra adott legjobb immunválasz és védettség.

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK
Mint minden gyógyszer, így a Cervarix is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A Cervarix-szel végzett klinikai vizsgálatok során észlelt mellékhatások:
- Nagyon gyakori (10 oltásból több mint 1 esetben):
- fájdalom vagy kellemetlen érzés az oltás helyén
- bőrpír vagy duzzanat az oltás helyén
- fejfájás
- izomfájdalom, az izmok érzékenysége vagy gyengesége (melyeket nem testmozgás okoz)
- fáradékonyság
- Gyakori (10 oltásból kevesebb mint 1 esetben, de gyakrabban mint 100 oltásból 1 esetben)
- emésztőrendszeri tünetek, pl. émelygés, hányás, hasmenés és hasfájás
- viszketés, vörös bőrkiütés, csalánkiütés (urtikária)
- ízületi fájdalom
- láz (≥38 °C)
- Nem gyakori (100 oltásból kevesebb mint 1 esetben, de gyakrabban mint 1000 oltásból 1 esetben):
- felső légúti fertőzés (orr-, torok- vagy légcsőfertőzés)
- szédülés
- az injekció helyén fellépő egyéb reakciók, mint pl. kemény duzzanat, bizsergés vagy zsibbadás.
Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a tájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

5. HOGYAN KELL A CEVARIX-ET TÁROLNI?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza a Cervarix-et. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Hűtőszekrényben tárolandó (2 °C - 8 °C).
Nem fagyasztható.
Az eredeti csomagolásban, fénytől védve tárolandó.
A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
Körzeti munkánk, gondozási tervek
Óvodai munkánk
Iskolai munkánk
Hasznos cikkek, írások
Családok szociális juttatásairól