Törökbálint, Védõnõi Szolgálat

Hivatásunk Rólunk Tanácsadásaink,
elérhetõségünk, hasznos címek
Körzetek utca szerint Szülésre felkészítõ tanfolyamunk Galéria Demográfia

Beszéljük meg! Fórum
Agyhártyagyulladás (meningitis)

MI OKOZZA A MENINGOCOCCUS FERTŐZÉST ÉS MILYEN GYAKORI?
A meningococcus fertőzést a hasonló nevű baktérium okozza, amelynek az ABC betűivel jelölt csoportjai ismertek. Leggyakoribb formája a járványos agyhártyagyulladás. A betegség előfordulása földrajzi helyenként változó. Magyarországon évente 50-70 esetet jelentenek, ezeket főleg a baktérium B, ritkábban a C csoportja okozza. A közép-afrikai országokban az A csoportú meningococcus évente több százezer megbetegedést okoz, de járványosan fordul elő Dél-Amerikában, az Arab félszigeten és az indiai kontinensen is.

HOGYAN TERJED A MENINGOCOCCUS FERTŐZÉS?
A meningococcus baktériumokat a nyál közvetíti köhögéskor, tüsszentéskor, csókolódzáskor, hasonlóan sok más légúti kórokozókhoz. Könnyen terjed egyik emberről a másikra, ezért kapta a betegség a megkülönböztető nevét: járványos agyhártyagyulladás. Zárt közösségek (óvoda, iskola, kollégiumok, laktanya diszkó, szórakozóhelyek) megfelelő feltételei a járványos terjedésnek, emiatt,  kisgyermekek és kamaszok között fordul elő leggyakrabban.

HOGYAN ALAKUL KI A BETEGSÉG?
Bárki hordozhatja a baktériumot a torkában, orrában anélkül, hogy megbetegedne. A tünetmentes hordozás nem veszélyes, sőt segíti a védettség kialakulását. Ritkán előfordul azonban, hogy a baktérium áthatol a nyálkahártyán, onnan a vérkeringéssel az agyhártyákhoz jut, és ott gyulladást okoz. A betegség lappangási ideje 2-10 nap. A meningococcus betegség klinikailag két formában jelentkezhet, agyhártyagyulladás illetve vérmérgezés (szepszis) képében.  A két forma gyakran együtt jelentkezik.
Az agyhártyagyulladás (meningitisz) az agyvelőt körülvevő burok gyulladása. Legtöbbször vírusos, ritkábban baktérium okozta fertőzés következtében alakul ki. A vírusos agyhártyagyulladás viszonylag gyakori, jóindulatú, magától gyógyuló kórkép. A baktériumok, például a meningococcusok, súlyos folyamatot, gennyképződést idéznek elő az agyhártyán.
 A vérmérgezés (szepszis) úgy alakul ki, hogy a baktérium az orr vagy a torok nyálkahártyáján áthatolva a vérkeringésbe jut. A véráramba került kórokozók nagy gyorsasággal szaporodni kezdenek és olyan mérgező anyagok

termelődnek, melyek a hajszálerek elzáródásához és fontos szervek vérellátásának romlásához vezetnek. Ennek következménye, hogy a vérnyomás csökken, a vizelet-elválasztás megszűnik, a bőrön és egyes belső szervekben bevérzések, majd elhalások keletkeznek, a keringés összeomlik. A betegség órák alatt kialakulhat és igen gyorsan halálhoz vezethet. A megbetegedések kb. negyedében az agyhártyagyulladás és a szepszis együtt jelentkezik.

 
Hogyan lehet felismerni az agyhártyagyulladást?

Az agyhártyagyulladás súlyos betegség, mely gyorsan, akár néhány óra alatt kifejlődik. Csecsemőknél a láz nem mindig magas. A „rosszullétre” utal a riadt, szenvedő tekintet, a hányinger, a hányás, az étel-, szoptatás visszautasítása és a sikoltozó sírás. A koponyában lévő nyomásfokozódás miatt a fejtetőn, a csontok találkozásánál lévő kutacs feszes, elődomborodik. A csecsemő aluszékony, nem ébreszthető, nyaka merev, fejét hátraszegve tartja, és gyakran gerince ívben megfeszül. Súlyosbítja a helyzetet, ha keringési zavar is észlelhető, azaz magas láz ellenére, hűvösek, liláskékek a végtagok.  Gyermekek és felnőttek erős fejfájásra, hányingerre, gyengeségre, ízületi fájdalomra panaszkodnak, lázuk magas, a fényt kerülik, fejüket nem lehet előre hajtani (tarkómerevség). Tudatzavar, aluszékonyság, kóma, esetleg görcsök jelzik a betegség előrehaladtát.

 
Hogyan lehet felismerni a meningococcus szepszist (vérmérgezést)?


A meningococcus szepszis gyorsan, órák alatt alakul ki. Felismerésében a jellegzetes bőrtünetek segítenek. Kezdetben tűszúrásnyi piros pöttyök, majd bevérzett, egyre növekedő foltok jelentkeznek. A növekedő, éles szélű, bordó-barnás elváltozások bármelyik testrészen, akár a fülcimpán, talpon, tenyéren is lehetnek. A bőralatti vérzés nem tűnik el, ha üvegpoharat nyomnak , míg más kiütések, rovarcsípések erre elhalványodnakk. Figyelni kell a beteg általános állapotát, légzését, ellenőrizni kell a hőmérsékletét (hőmérővel), az alvó gyermek ébreszthetőségét, valamint 2-3 óránként a bőrtünetek esetleges megjelenését. A hűvös végtagok, az aluszékonyság, a bevérzések szaporodása életveszélyes állapotra utalnak. A betegnek haladéktalanul orvosi ellátásra van szüksége! Ha ügyelet vagy háziorvos nem érhető el, kórházba kell szállítani. Amíg orvos nem látja, nem szabad felügyelet nélkül hagyni! A korai felismerés a beteg életét mentheti meg, a késlekedés tragikus következménnyel járhat.

 
Hogyan gyógyítják az invazív meningococcus betegséget?

A betegeknek azonnal antibiotikumot adnak, vizsgálatát és kezelését kórházban végzik. A leghatásosabb antibiotikum kiválasztásához vér és agyvíz vizsgálatot végeznek. A további fertőzés megelőzésére a beteg közvetlen környezete antibiotikus védelemben részesül, amelyet térítésmentesen az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) lakóhely szerint illetékes Városi Intézete biztosít.


MIT TEHETÜNK A MENINGOCOCCUS BETEGSÉG MEGELŐZÉSÉRE?
A meningococcus négy csoportja ellen van hatékony védőoltás. A hazánkban leggyakoribb B csoport ellen még nem sikerült oltóanyagot kifejleszteni.
2 éves kor felett egyszerre több típus elleni oltóanyag adható, mely 3 éves védettséget ad. A csecsemőket és a 2 évesnél fiatalabbakat ezzel nem lehet megfelelően védeni, ezért számukra un. konjugált védőoltást dolgoztak ki. Ezt 1 éves kor alatt 2 vagy 3 alkalommal, majd egy éve kor után egyszer ismételni. 2-5 éves kor közöttieknek egy oltás elegendő. A védettség legalább 10 évig tart. A beadás helyén átmeneti fájdalom, bőrpír jelentkezhet. Általános tünetek igen ritkák.

MENINGITEC injekció 

Hatóanyag(ok): neisseria meningitidis, corynebacterium
ATC-kód: Meningococcus C, tisztított polysaccharid antigen, konjugált
Forgalmazó: Wyeth Whitehall Export

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A MENINGITEC ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?
A Meningitec meningococcus C szerotípusú oltóanyag.
A Meningitec segít megvédeni gyermekét az olyan betegségek ellen, mint az agyhártyagyulladás (meningitisz) és a vérmérgezés (szeptikémia).
A Meningitec olyan védőoltás (vakcina), ami az úgynevezett C szerocsoportú Neisseria meningitidis baktériumok által okozott fertőzések megelőzését segíti elő kéthónaposnál idősebb csecsemőkben, kisgyermekekben, serdülőkben és felnőttekben. Ez a vakcina nem nyújt védelmet más szerocsoportú Neisseria meningitidis baktériumok ellen, sem egyéb, esetenként agyhártyagyulladást és vérmérgezést okozó baktériumok vagy vírusok ellen. A vakcina a szervezetben a C szerocsoportú meningococcus baktériumok ellen védő ellenanyagok (antitestek) képződését váltja ki. A C szerocsoportú Neisseria meningitidis baktériumok súlyos, esetenként életveszélyes fertőzéseket okozhatnak, pl. agyhártyagyulladást és vérmérgezést.Ez a vakcina nem tartalmaz élő anyagot és nem képes meningococcus C általi agyhártyagyulladás okozására.
Ne feledje, hogy nincs olyan védőoltás, amely minden beoltott személy esetében teljes és egész életre szóló védelmet tudna nyújtani.
2. TUDNIVALÓK A MENINGITEC ALKALMAZÁSA ELŐTT
A Meningitec-et nem szabad beadni:
- ha Ön/gyermeke túlérzékeny (allergiás) a Meningitec hatóanyagára vagy bármely egyéb összetevőjére;
- ha Önön/gyermekén túlérzékenységi reakció jelei mutatkoztak a bármely olyan vakcina beadása esetén, ami diftéria toxoidot vagy diftéria CRM197 fehérjét tartalmazott;
- ha Önön/gyermekén túlérzékenységi reakció jelei mutatkoztak a Meningitec korábbi beadását követően;
- ha Ön/gyermeke heveny, magas lázzal járó betegségben szenved. Az oltást ilyenkor el kell halasztani. Később beadható, ha a láz és a betegség tünetei enyhültek, de először beszéljen kezelőorvosával vagy a nővérrel.
A Meningitec fokozott elővigyázatossággal alkalmazható
- ha Önnek/gyermekének vérzékenysége (hemofíliája) vagy más olyan egészségügyi problémája van, ami véralvadási zavarral jár, illetve Ön/gyermeke olyan szed gyógyszert szed, ami gátolja a vér normális alvadékonyságát. Ha igen, az orvos speciális elővigyázatossági intézkedéseket tehet.
- ha Önnek/gyermekének legyengült az immunrendszere vagy a közelmúltban sugárkezelést, kortikoszteroid típusú vagy egyéb gyógyszereket kapott, amelyek csökkentik szervezete fertőzésekkel szembeni védekezőképességét. Ilyen esetekben a Meningitec alkalmazható, de hatékonysága kisebb lehet, mint más személyek esetében.
- Ha Ön/gyermeke vesebetegségben szenved, melynek következtében nagy mennyiségű fehérje van a vizeletében (úgynevezett nefrotikus szindróma). Voltak jelentések arról, hogy a védőoltás beadását követően ez az állapot kiújult. Kezelőorvosa megmondja Önnek, hogy vesebetegsége pontos típusától függően beoltható-e Meningitec oltóanyaggal.
Bár a Meningitec vakcina tartalmaz diftéria baktériumból származó CRM197 fehérjét, nem véd a diftéria ellen, ezért fontos, hogy Ön vagy gyermeke az előírt időben megkapja a diftéria elleni védőoltásokat. Kezelőorvosa vagy a nővér tanácsot adhat Önnek ezzel kapcsolatban.
A Meningitec vakcinát főleg 2 hónapos életkor feletti csecsemők, gyermekek és fiatal felnőttek esetében alkalmazták. Nincs információ a Meningitec alkalmazásáról 65 éves vagy idősebb személyek, illetve 2 hónaposnál fiatalabb csecsemők körében.
A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét az Ön/gyermeke által jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is, illetve a nemrégiben kapott egyéb védőoltásokról.
Amennyiben az orvos vagy a nővér másként nem javasolja, Ön/gyermeke az előírt gyógyszereit a védőoltás beadása előtt és után is ugyanúgy szedheti.
A Meningitec védőoltás egyidejűleg beadható az alábbi vakcinák valamelyikével vagy akár többel együtt is:
Polio (járványos gyermekbénulás) (beleértve a szájon át vagy az injekcióban beadott vakcinát is)
Diftéria
Tetanusz
Szamárköhögés (pertusszisz)
Haemophilus influenzae b elleni (Hib vakcina néven is ismert) védőoltás
Hepatitisz B
Kanyaró, mumpsz, rubeola (MMR)
A Meningitec továbbá egyidejűleg beadható a pneumococcus fertőzés elleni, hétféle ellenanyagot tartalmazó (heptavalens) védőoltással.
Terhesség és szoptatás
Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A Meningitec rendszerint nem adható terhesség vagy szoptatás alatt, hacsak az orvos véleménye szerint nem feltétlenül szükséges, hogy a terhes vagy szoptató nőnél mielőbb védettség alakuljon ki.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Meningitec, a vakcina beadását követően aluszékonyságot, szédülést és egyéb mellékhatásokat (lásd a "Lehetséges mellékhatások" pontot) okozhat, amik befolyásolhatják a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket.
A Meningitec vakcinával történt oltás után ne vezessen gépjárművet, illetve ne kezeljen munkagépet addig, amíg ki nem derül, hogy a Meningitec milyen hatást gyakorol Önre.
Fontos információk a Meningitec egyes összetevőiről
A Meningitec vakcina egyik összetevője a nátrium-klorid (konyhasó). Az oltóanyag egy adagja (0,5 ml) kevesebb mint 1 millimól (23 mg) nátriumot tartalmaz, így gyakorlatilag nátriummentes.
3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A MENINGITEC-ET?
A Meningitec vakcinát orvos vagy megfelelően képzett nővér adhatja be Önnek/gyermekének.
Az orvos vagy a nővér a Meningitec vakcinát izomba adja be (de nem idegszálakhoz vagy vérerekhez közel, illetve nem túl felszínesen a bőr alá). A Meningitec vakcina nem keverhető más védőoltásokkal ugyanazon fecskendőben. A vakcina 0,5 ml beadandó injekciós folyadékot tartalmaz. Csecsemők esetében rendszerint a combizomzatba, míg idősebb gyermekek, serdülőkorúak és felnőttek esetén a vállizomba kell adni. A farizomba nem adható.
2-12 hónapos korú kisgyermekeknek legalább két hónapos időközzel két adag Meningitec vakcina adandó.
A védelem fenntartása érdekében emlékeztető oltást kell adni a kisgyermekeknek, a két oltásból álló alapimmunizálást követően. Kezelőorvosa megmondja Önnek, mikor kell, hogy gyermeke megkapja azt.
Felnőttek, serdülőkorúak és olyan 12 hónaposnál idősebb gyermekek esetén, akik korábban még nem kaptak Meningitec védőoltást, egyetlen adag (0,5 ml) oltóanyag adása javallt.
Más injekciós helyet kell választani, ha a Meningitec vakcinával egyidejűleg egyéb, injekcióban adott védőoltás beadására is sor kerül.
Ha az előírtnál több Meningitec-et alkalmazott
A túladagolás előfordulása nem valószínű, mert a vakcina egyszeri adagot tartalmazó előretöltött fecskendőben kerül forgalomba és beadását az orvos vagy nővér végzi.
Néhány jelentés túl sok, illetve túl nagy egyszeri adag vakcina beadásáról számolt be, és előfordult az is, hogy az egyes részoltásokat az ajánlottnál rövidebb időn belül adták be. A legtöbb esetben nem jelentkezett mellékhatás, míg néha olyan mellékhatásokat figyeltek meg, amelyek hasonlóak voltak a Meningitec szokásos és helyes alkalmazása során megfigyeltekhez.
Ha elfelejt időben elmenni kezelőorvosához
Ha elfelejt az előírt időben elmenni kezelőorvosához, kérjen az orvostól vagy a nővértől tanácsot.
4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK
Mint minden védőoltás, így a Meningitec is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A súlyos allergiás reakciók a védőoltások beadása után mindig nagyon ritkán fordulnak elő. Ezen allergiás tünetek közé tartozhat:
- az arc, a nyelv vagy a garat duzzanata;
- a nyelési nehézség;
- csalánkiütések és légzési nehézségek
- a vérkeringés összeomlását és sokkot eredményező vérnyomáscsökkenés.
Amennyiben ezek a jelek, illetve tünetek létrejönnek, rendszerint nagyon gyorsan alakulnak ki az injekció beadását követően, akkor, amikor az illető személy még az orvosi rendelőben tartózkodik. Ha a fent leírt tünetek bármelyike akkor fordul elő, amikor a beoltott személy már elhagyta az orvosi rendelőt, AZONNAL értesíteni kell az orvost!
Nagyon ritkán súlyos bőrkiütések jelenhetnek meg, amelyek elfedhetik a test nagy részét, felhólyagosodhatnak és lehámlanak. A száj belseje és a szemek is érintettek lehetnek. További, kevésbé súlyos allergiás reakciók a vörös és kidudorodó bőrkiütések, melyek viszketnek, valamint később a szervezet egészét érintő betegség, ami lázzal és ízületi duzzanattal jelentkezik.
Ez az oltóanyag nem okoz C típusú agyhártyagyulladást (meningococcus C által okozott betegséget). Ha Önnek vagy gyermekének fáj a nyaka, nyakmegmerevsége alakul ki, esetleg bántja a fény, aluszékonnyá válik vagy görcsök jelentkeznek, vagy vörös-, illetve bíborszínű, véraláfutásszerű, nyomás hatására nem elhalványodó foltok alakulnak ki a bőrén, az egyéb betegségek kizárása érdekében azonnal keresse fel kezelőorvosát vagy a helyi kórház sürgősségi osztályát.
Ha korábban kezelőorvosa azt mondta Önnek/gyermekének, hogy nefrózis-szindrómája van (olyan vesebetegség, ami vizenyőt okoz, különösen az arcon vagy a szemek körül, fehérje jelenik meg a vizeletben, amitől az habossá válik, és/vagy nő a testtömege), nagyobbá válik annak az esélye, hogy ez az állapot az oltást követő néhány hónapon belül újból megjelenik. Értesítse kezelőorvosát, ha az oltást követően hasonló tüneteket észlel.
Az itt felsorolt mellékhatások előfordulásának gyakorisága a következő:
Nagyon gyakori = 10 beoltott személy közül több, mint 1-nél jelentkezett
Gyakori = 100 beoltott személy közül 1-10-nél jelentkezett
Nagyon ritka = 10 000 beoltott személy közül kevesebb, mint 1-nél jelentkezett
Nagyon gyakori mellékhatások az alábbiak:
Minden korcsoportban - az injekció beadása helyén jelentkező duzzanat, érzékenység vagy fájdalom.
Csecsemőknél és kisgyermekeknél - étvágytalanság, ingerlékenység, álmatlanság vagy alvászavar, rossz közérzet, hasmenés.
Felnőtteknél - fejfájás.
Iskoláskor előtti korú gyermekeknél - láz.
Gyakori mellékhatások az alábbiak:
Minden korcsoportban - láz (nagyon gyakori az iskoláskor előtti korú gyermekeknél), de az ritkán súlyos.
Csecsemőknél és kisgyermekeknél - sírás.
3-6 éves gyermekeknél - aluszékonyság, fejfájás, ingerlékenység.
Felnőtteknél - izomfájdalmak, álmosság.
Nagyon ritka mellékhatások (minden korcsoportban, kivéve a korábban már említetteket) az alábbiak:
Nyirokcsomó-duzzanat, szédülés, ájulás, zsibbadás, csillámló, szurkáló érzés, hányinger vagy hányás, véraláfutás vagy bőrbevérzés, bizonyos vesebetegségek kiújulása, amelyek esetében nagy mennyiségű fehérje jelenik meg a vizeletben.
Igen ritkán az izomfeszülés csökkenését (petyhüdtséget) tapasztalták, néha a csecsemő csökkent éberségével vagy érzékenységével és sápadt vagy kékes bőrszínnel.
A Meningitec oltás beadását követően nagyon ritkán görcsökről számoltak be, köztük olyan egyéneknél megjelenő görcsökről is, akiknek időnként már volt görcsrohamuk. Serdülőkben és felnőttekben a jelentett görcsök egy része ájulásos roham lehetett. Csecsemőknél és kisgyermekeknél a görcsrohamokat rendszerint láz kísérte, és valószínűleg lázgörcsök lehettek. A legtöbben gyorsan rendbejöttek a görcsrohamot követően.
Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.
5. HOGYAN KELL A MENINGITEC-ET TÁROLNI?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza a Meningitec-et. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Hűtőszekrényben tárolandó (2 °C-8 °C). Nem fagyasztható. Fénytől védve, az eredeti csomagolásban tárolandó.
A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK
Mit tartalmaz a Meningitec
- A készítmény hatóanyaga
0,5 ml-es adagonként tartalmaz:
10 mikrogram meningococcus C szerocsoportú oligoszacharidot 15 mikrogram CRM197 hordozó proteinnel konjugálva és alumínium-foszfátra (0,125 mg) adszorbeálva.
- Egyéb összetevők: nátrium-klorid és injekcióhoz való víz.
Milyen a Meningitec készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás
A Meningitec szuszpenziós injekció formájában 1x 0,5 ml-es előretöltött fecskendőben, tűvel vagy anélkül kerül forgalomba. Felrázás után az oltóanyag homogén, fehér szuszpenzió.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

MENJUGATE vakcina

gyártó: Novartis Vaccines and Diagnostics
Hatóanyag: Meningococcus c, tisztított polysaccharid antigen, konjugált

Kiadhatóság:

  • vényköteles
Betegtájékoztató

Konjugalt Meningococcus C-CRM197 vakcina - Konjungált meningococcus C csoportú oligosaccharid vakcina (adszorbeált)
Por és oldószer 0,5 ml szuszpenziós injekció készítéséhez
A Menjugate vakcina konjugált Meningococcus C oligoszacharid (adszorbeált) oltóanyag. Minden adag (0,5 ml) injekció a következő hatóanyagot tartalmazza:
Meningococcus C oligoszacharid 10 ľg konjugálva (kémiailag kötve),
diphtheria CRM 197 hordozó fehérjéhez 12,5-25,0 ľg
A Menjugate oltóanyag további összetevői: mannit, nátrium-foszfát, alumínium-hidroxid, nátrium-klorid, injekcióhoz való desztillált víz.
Minden adag Menjugate két ampullát tartalmaz. Az egyik ampullában az oltóanyag konjugátum (oligoszacharid-CRM 197, mannit és nátrium-foszfát) található por formájában. A másik ampulla alumínium-hidroxidot, nátrium-kloridot és injekcióhoz való vizet tartalmaz. Az oltóanyag beadását megelőzően a két ampulla tartalmát össze kell keverni.
Porampullában és előretöltött fecskendőben:
Összetétel porampullánként:
C csoportú Neisseria meningitidis (11-es törzs) oligoszacharid 10,0 ľg
konjugálva Corynebaktérium diphtheriae CRM197 fehérjéhez 12,5-25,0 ľg
Összetétel előretöltött fecskendőnként:
Alumínium-hidroxid készítmény 0,60 ml
Segédanyagok: Porampulla: nátrium-dihidrogén-foszfát-monohidrát, dinátrium-hidrogén-foszfát-heptahidrát, mannit. Előretöltött fecskendő: alumínium-hidroxid, nátrium-klorid, injekcióhoz való víz
Küllem: porampulla: fehér vagy törttfehér liofilizált por előretöltött fecskendő: fehér folyékony folyadék
Csomagolás: Egy dózis: egy porampulla és egy előretöltött fecskendő. 1, 5 vagy 10 dózis dobozban
1. MIT KELL TUDNI A MENJUGATE-RŐL, MILYEN ESETBEN ALKALMAZZÁK
A Menjugate oltóanyag a C szerocsoportú Neisseria meningitidis baktérium által okozott megbetegedések megelőzésére szolgál. A vakcina ez ellen a meningococcus C típusú baktérium elleni saját védelem (antitestek) kifejlesztésére serkenti a szervezetet.
A C szerocsoportú Neisseria meningitidis baktérium súlyos, néhány esetben életveszélyes fertőzéseket okozhat, (pl agyhártyagyulladás illetve vérmérgezés).
Ez a vakcina csak a C szerocsoportú Neisseria meningitidis baktérium ellen véd. Nem tud védelmet nyújtani más szerocsoportú meningococcus baktérium ellen, vagy egyéb fertőzések okozta agyhártyagyulladás és vérmérgezés ellen. Amennyiben az alkalmazás során Ön vagy az Ön gyermeke nyaki fájdalmat, merevséget, fényérzékenységet, álmosságot, zavarodottságot észlel, vagy olyan piros és lila zúzódás-szerű foltok jelennek meg a testén, amelyek megnyomáskor nem halványodnak el, értesítse azonnal az orvosát vagy a legközelebbi sürgősségi ügyeletet, illetve mentőket.
A vakcina nem okozhat C.típusú agyhártyagyulladást (meningococcus C megbetegedést).
Ezenkívül, annak ellenére, hogy az oltóanyag tartalmazza a diftériát okozó baktérium fehérjekivonatát (CRM197), a Menjugate nem nyújt védelmet a diftéria (torokgyík) betegség ellen. Ez azt jelenti, hogy Önnek vagy gyermekének be kell adni a soron következő vagy az orvos által felírt
diftéria elleni oltóanyagot.
2. MIT KELL TUDNIA, ILLETVE MIRE KELL ODAFIGYELNIE A BEADÁS ELŐTT
Ha a következő kérdésre igennel tud válaszolni, a Menjugate vakcinát nem szabad beadni. Amennyiben nem biztos a válaszában, beszéljen az orvossal vagy a nővérrel mielőtt beadják az injekciót.
- Volt-e allergiás reakciója a Menjugate valamelyik összetevőjével vagy bármilyen diftéria védőoltással szemben?
Ha a következő kérdésre igennel tud válaszolni, lehet, hogy a Menjugate nem alkalmas az oltandó személy számára. Az orvos vagy a nővér fogja eldönteni, hogy beadják-e az injekciót.
- Volt-e allergiás reakciója más meningococcus C fertőzések ellen használt oltóanyaggal szemben?
A Menjugate alkalmazását el kell halasztani, ha a következő kérdésre igennel tud válaszolni.
- Szenved-e valamilyen fertőző betegségben (pl. van-e magas láza, torokfájása, köhög-e, meg van-e fázva, influenzás-e)?
Különleges óvatossági intézkedések
Ha a következő kérdések közül bármelyikre igennel tud válaszolni, beszéljen az orvossal mielőtt beadják az oltóanyagot, mivel nem biztos, hogy az oltóanyag megfelelő Önnek. Bizonyos esetekben még ekkor is beadják Önnek a vakcinát, de lehetséges, hogy az nem biztosít magasfokú védettséget a C szerotípusú baktériumok okozta fertőzések ellen.
- Szenved-e Ön hemofiliában vagy véralvadási rendellenességben?
- Tudomása van-e arról, hogy bármilyen okból gyenge az immunrendszere? Például, mondták-e Önnek, hogy a szervezete nem tud hatékonyan antitesteket termelni vagy szed-e olyan gyógyszereket, amelyek csökkentik az immunrendszer védekező mechanizmusát (mint pl. daganatos betegség elleni gyógyszerek vagy kortikoszteroidok)?
- Eltávolították-e a lépét vagy van-e tudomása arról, hogy a lépe nem működik úgy, ahogy kellenne?
- Ön 65 év feletti?
- Mondták-e Önnek valamikor, hogy olyan vesebetegségben szenved, amelyet "nefrotikus szindrómának" neveznek?
Terhesség és szoptatás
Terhes Ön vagy tervezi a terhességet vagy a szoptatást?
Terhesség, szoptatás vagy tervezett terhesség alatt az orvos mégis javasolhatja a Menjugate alkalmazását, ha a meningococcus C baktériummal való fertőződésnek Önre nézve magas a kockázata.
Járművezetésre és gépek kezelésének képességére gyakorolt hatás
Az oltóanyag beadása után szédülés vagy egyéb mellékhatás léphet fel, ami befolyással lehet a járművezetésre és gépek kezelésének képességére (lásd. Mellékhatások). Ne vezessen gépjárművet és ne próbáljon gépek kezelésével összefüggő munkát végezni, amíg nem tudja, hogy hogyan hat Önre a vakcina.
Kölcsönhatás más gyógyszerkészítményekkel
Annak ellenére, hogy a Menjugate beadható más gyógyszerekkel együtt, közölnie kell az orvossal vagy a nővérrel, hogy milyen egyéb gyógyszereket szed, akár vénykötelesek ezek, akár nem. A más vakcinákkal való együttadásra vonatkozó információkat a következő fejezet tartalmazza.
3. ADAGOLÁS ÉS A BEADÁS MÓDJA
A Menjugate vakcinát az orvos vagy a nővér adja be.
Az injekciót csecsemőknek a comb izomzatába kell beadni, nagyobb gyermekeknek, serdülőknek és felnőtteknek a váll izomzatába adják. Az orvos és a nővér ügyelni fog arra, hogy a vakcina ne a véredénybe vagy a bőr alá, hanem pontosan az izomzatba kerüljön.
Csecsemők teljes oltási sémája két adag oltóanyagot tartalmaz. Az első adagot 2 hónapos kortól lehet beadni. A két oltás mindegyike között legalább két hónap intervallumot kell tartani.
A 12 hónapos, vagy ennél idősebb gyermekek, serdülők és felnőttek részére egyszeri 0,5 ml adag ajánlatos.
Egyéb, gyermekkorban adandó vakcinával való egyidejű alkalmazása megengedett, de ebben az esetben a másik injekcióban adott oltóanyagot a Menjugate injekció beadásával ellentétes oldali combba vagy karba kell adni. Az egyidejűleg alkalmazható oltóanyagok közé tartozik a szájon át beadható vagy injekcióban adott Polio vakcina, a kanyaró, a mumpsz és a rubeola elleni kombinált oltás (MMR), egy vagy több Hepatitis B ellen védelmet nyújtó vakcina, a diftéria, a tetanusz, a szamárköhögés és a Haemophilus influenzae (Hib) elleni védőoltás. Ezeket az oltásokat az előírás szerinti korban be kell adni a gyermekeknek.
Ha az orvos jónak látja, egyidejűleg alkalmazhatja a Menjugate vakcinát a pneumococcus baktérium elleni oltóanyaggal.
Mivel a Menjugate-et orvos vagy nővér adja be, és minden injekció csak egy 0,5 ml-es adagot tartalmaz, nagyon kicsi a valószínűsége, hogy Ön vagy gyermeke túl sok oltóanyagot kap.
4. A MENJUGATE LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSAI
Mint minden gyógyszer, a Menjugate is okozhat mellékhatásokat néhány embernél.
Ha bármelyik mellékhatás miatt aggódik, vagy ha Ön és gyermeke szokatlan tüneteket észlel, azonnal forduljon az orvoshoz, a nővérhez vagy a gyógyszerészhez.
Tízezer ember közül kevesebb, mint egy esetben előfordulhat súlyos allergiás reakció. Bármilyen, a következőkben felsorolt súlyos allergiás reakcióra utaló tünetet észlel, rögtön értesítse orvosát vagy azonnal keresse fel a legközelebbi sürgősségi ügyeletet, illetve mentőket, mivel lehet, hogy sürgős orvosi ellátásban kell részesülnie.
A súlyos allergiás reakció tünetei a következők lehetnek: ajak-, száj, illetve torokduzzadás (ami megnehezítheti a nyelést, illetve a levegővételt), amit néha kiütések vagy a kéz, láb, illetve boka bedagadása kísér. Előfordulhat eszméletvesztés és vérnyomáscsökkenés.
Ezek a nagyon ritka tünetek az oltás után közvetlenül, vagy nagyon rövid időn belül fellépnek, de a megfelelő kezelés után gyorsan megszűnnek.
Vannak olyan allergiás tünetek, amelyek néhány nappal az oltóanyag beadása után jelentkeznek. Ilyenkor előfordulhat bőrkiütés, néha viszketéssel, bíbor színű kiütésekkel, a bőr felhólyagzása, ami a száj illetve a nemiszervek környékén fekélyesedést okozhat.
Az egyéb mellékhatásokat az alábbiakban soroljuk fel. Az előfordulható mellékhatások gyakorisága:
Nagyon gyakori = tízből egynél gyakrabban fordul elő a beoltottak körében
Gyakori =tízből egy, illetve százból egy közötti gyakoriságú a beoltottak körében
Nem gyakori = százból egy, illetve ezerből egy közötti esteben.
Ritkán = ezerből egy, illetve tízezerből egy közötti esteben.
Nagyon ritkán=tízezer beoltott embernél kevesebb, mint egy esetben fordult elő.
A klinikai kísérletek során leggyakrabban előforduló mellékhatások egy vagy két napig tartottak, és nem voltak súlyosak.
Ezek a mellékhatások a következők voltak:
- Az injekció beadása helyén minden korosztálynál bőrpír, duzzanat, érzékenység/fájdalom nagyon gyakran előfordult, ami nem igényelt további orvosi felügyeletet.
- Láz gyakran előfordult minden korcsoportnál, ami ritkán volt súlyos.
- Általános reakciók közül csecsemőknél illetve kisgyermekeknél ingerlékenység, álmosság, álmatlanság, étvágytalanság és hasmenés nagyon gyakran fordult elő. A sírás gyakori volt ebben a korcsoportban. A csecsemők nagyon gyakran, a kisgyermekek gyakran voltak betegek.
- Fejfájás a középiskolásoknál nagyon gyakran, az általánosiskolásoknál gyakran fordult elő.
- A felnőtteknél nagyon gyakran előfordult izom- és ízületi fájdalom, valamint rossz közérzet.
- Felnőtteknél és nagyobb gyermekeknél nagyon gyakori volt az általános rossz közérzet.
Egyéb, a különböző korosztályokban a rutinoltások során nagyon ritkán jelentett mellékhatások a következők voltak: megduzzadt nyirokcsomók, szédülés, gyengeség, zsibbadás, bizsergő, szúró érzés, izomtónus-csökkenés.
Habár Menjugate oltás után nagyon ritkán görcsrohamokat jelentettek, a jelentett esetek közül néhány serdülőknél és felnőtteknél eszméletvesztéshez vezetett.
Csecsemőknél és fiatalabb gyermekek esetében a roham rendszerint magas lázzal társult.
A legtöbb érintett személy gyorsan felépült.
Ha Ön bármilyen más olyan tünetet észlel, ami ebben a tájékoztatóban nincs feltüntetve, kérjük, értesítse orvosát, a nővért vagy a gyógyszerészt.
5. TÁROLÁS
Az oltóanyagot hűtőszekrényben, +2 és +8 C között kell tárolni. Fagyasztani tilos!
Az oltóanyag két ampullát tartalmaz, amelyeknek különböző lehet a lejárati idejük. A külső dobozon két lejárati idő közöl a rövidebb szerepel, ezt kell figyelembe venni. A kartont és TELJES tartalmát ki kell dobni, ha a külső dobozon feltüntetett dátum lejárt.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Konjugalt Meningococcus C-CRM197 vakcina - Konjungált meningococcus C csoportú oligosaccharid vakcina (adszorbeált)
Por és oldószer 0,5 ml szuszpenziós injekció készítéséhez
A Menjugate vakcina konjugált Meningococcus C oligoszacharid (adszorbeált) oltóanyag. Minden adag (0,5 ml) injekció a következő hatóanyagot tartalmazza:
Meningococcus C oligoszacharid 10 ľg konjugálva (kémiailag kötve),
diphtheria CRM 197 hordozó fehérjéhez 12,5-25,0 ľg
A Menjugate oltóanyag további összetevői: mannit, nátrium-foszfát, alumínium-hidroxid, nátrium-klorid, injekcióhoz való desztillált víz.
Minden adag Menjugate két ampullát tartalmaz. Az egyik ampullában az oltóanyag konjugátum (oligoszacharid-CRM 197, mannit és nátrium-foszfát) található por formájában. A másik ampulla alumínium-hidroxidot, nátrium-kloridot és injekcióhoz való vizet tartalmaz. Az oltóanyag beadását megelőzően a két ampulla tartalmát össze kell keverni.
Porampullában és előretöltött fecskendőben:
Összetétel porampullánként:
C csoportú Neisseria meningitidis (11-es törzs) oligoszacharid 10,0 ľg
konjugálva Corynebaktérium diphtheriae CRM197 fehérjéhez 12,5-25,0 ľg
Összetétel előretöltött fecskendőnként:
Alumínium-hidroxid készítmény 0,60 ml
Segédanyagok: Porampulla: nátrium-dihidrogén-foszfát-monohidrát, dinátrium-hidrogén-foszfát-heptahidrát, mannit. Előretöltött fecskendő: alumínium-hidroxid, nátrium-klorid, injekcióhoz való víz
Küllem: porampulla: fehér vagy törttfehér liofilizált por előretöltött fecskendő: fehér folyékony folyadék
Csomagolás: Egy dózis: egy porampulla és egy előretöltött fecskendő. 1, 5 vagy 10 dózis dobozban


Oldalunk támogatója a www.ezermesterfiai.hu

Körzeti munkánk, gondozási tervek
Óvodai munkánk
Iskolai munkánk
Hasznos cikkek, írások
Családok szociális juttatásairól